Reexaminarea Codului Fiscal, amânată pentru săptămâna viitoare.Sesiunea extraordinară de azi,ANULATĂ

de:
24 aug. 2015
0 Afișari
Reexaminarea Codului Fiscal, amânată pentru săptămâna viitoare.Sesiunea extraordinară de azi,ANULATĂ

UPDATE Tăriceanu a anunţat, luni, că, din cauza opiniilor contradictorii asupra Codului Fiscal, cererea de reexaminare a preşedintelui va fi amânată pentru săptămâna viitoare, într-o şedinţă ordinară.

„În această dimineaţă am avut o reuniune a coaliţiei de guvernare, unde am discutat despre cel mai important punct de pe agenda politică: Codul Fiscal. Având în vedere luările diferite de poziţii am considerat să nu ne grăbim inutil şi să facem o serie de consultări şi analize, pe baza datelor furnizate de specialiştii din Ministerul de Finanţe. În această săptămână am propus să facem joi o discuţie politică şi, ca atare, sesiunea extraordinară privind Codul Fiscal nu se va putea ţine. Am discutat cu preşedintele Comisiei de Buget Finanţe a Senatului şi vom discuta în cadrul sesiunii ordinare dezbaterile şi sesizările făcute de preşedinte în cererea de reexaminare a Codului Fiscal. Nu am vorbit de un acord, e o fază preliminară şi anume să vedem o prezentare cu cifre, cu detalii ca să ne putem argumenta poziţia. E nevoie de consecvenţă, dar consecvenţa trebuie să se bazeze pe date concrete”, a declarat Tăriceanu.

Luni, de la ora 15:00, Senatul se reunește în sesiune extraordinară pentru dezbaterea și votarea cererii de reexaminare a noului Cod fiscal, transmisă de preşedintele ţării, Klaus Iohannis. Comisia pentru transporturi şi cea economică au dat aviz negativ cererii de reexaminare a Codului fiscal, în timp ce Comisia Juridică a dat aviz favorabil.

Liderii partidelor din arcul de guvernare s-au întrunit, luni dimineaţă, la Sediul PSD din strada Kiseleff, pentru a discuta despre reexaminarea Codului Fiscal, principala miză a dezbaterilor fiind reducerea TVA. Discuţiile pe Codul Fiscal vor fi amânate pentru joi. 

La şedinţă au venit şi premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea şi Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin din partea ALDE. Este prima reuniune a liderilor Coaliţiei după revenirea din concediu a preşedintelui interimar al PSD, Liviu Dragnea, anunţă Mediafax.

Liviu Dragnea a susţinut că nu s-a ajuns la nicio soluţie şi că reducerea TVA etapizat – la 20% de anul viitor şi din 2017 la 19% – a fost doar o propunere a liberalilor. UNPR a agreat propunerea PNL de reducere a TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016, în timp ce ALDE susţine în continuare reducerea la 19%.

„Nu putem lua o decizie politică astăzi. Propunerea este ca, în această săptămână, posibil joi, să avem o întâlnire cu colegii din Opoziţie, astfel încât în sesiunea normală să dăm votul pe această cerere a preşedintelui…. Repet, este o temă extrem de importantă”, a declarat Dragnea la ieşirea din sediul PSD, care a adăugat că speră ca joi să aibă un punct de vedere comun între Putere şi Opoziţie. 

Comisiile de specialitate au termen să întocmească raportul în cazul Codului Fiscal până luni, la ora 10:00.

Comisia pentru transporturi şi energie a Senatului a dat aviz negativ pe cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, precizând că nu există motive pentru a fi „îmbunătățit”. În această comisie, majoritatea aparţine PSD.

Avizul este însă unul consultativ, decizia finală privind cererea de reexaminare urmând să se ia în plenul Senatului, convocat pentru ora 15.00

În schimb, Comisia Juridică a avizat pozitiv cererea de reexaminare a Codului Fiscal, în timp ce Opoziția a cerut o reducere a TVA-ului în etape, scrie romaniatv.net. 

Plenul Senatului a fost convocat luni, la ora 15.00, pentru a dezbate cererea de reexaminare a şefului statului.

Reprezentanții partidelor parlamentare au avut joi, la Palatul Parlamentului, o întâlnire tehnică pe tema Codului fiscal, retrimis spre reexaminare în Parlament de președintele Iohannis.

Aceștia au convenit ca TVA să fie scăzut în două etape, prin amendamente la Codul fiscal, astfel: de la 1 ianuarie 2016 la 20%, iar de la 1 ianuarie 2017 la 19%.

Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern că s-a ajuns la un acord Guvern – Cotroceni – BNR pe marginea reducerii TVA-ului.

„Ce-i important pentru noi: 20% TVA. Am discutat cu Klaus Iohannis si cu Mugur Isarescu si sper ca Parlamentul sa tina cont de opinia noastra tehnocrata”, a declarat Ponta.Codul Fiscal prevede acum un TVA de 19%.

Totodată, s-a hotărât amânarea cu un an a măsurii de eliminare a supraaccizei pe carburanți, aceasta urmând să fie aplicată din 2017, nu din 2016, așa cum era stabilit inițial.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, prezent, joi, la discuțiile tehnice ale reprezentanților formațiunilor politice, a anunțat aceste modificări și a arătat, însă, că ținta de deficit bugetar de 1,2% nu va putea fi atinsă nici în acest context.

„Cifrele de astăzi, în urma discuției pe cele două măsuri, sunt aproximative, undeva la 0,5 — 0,6% este reducerea deficitului estimat de noi inițial, adică în jurul cifrei de 2%. (…) Deci, nu ne vom încadra în acea țintă de 1,2% impactul fiscal”, a explicat Teodorovici, citat de realitatea.net. 

Ministrul Finanțelor a mai spus că în cadrul întâlnirii cu reprezentanții partidelor politice s-a solicitat ca Guvernul să facă trimestrial în Parlament o informare cu privire la modul în care se realizează execuția bugetară, astfel încât parlamentarii să știe exact că ținta de deficit este respectată.

Potrivit lui Teodorovici, aceste modificări vor fi discutate și cu partenerii internaționali.

Pe de altă parte, relatează agerpres.ro, președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, sâmbătă, că nu s-a ajuns la o soluție, ci la o propunere în urma negocierilor privind Codul fiscal.

Înainte cu o zi de întâlnirea tehnică a reprezentanților partidelor parlamentare, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu prim-ministrul Victor Ponta, pentru a discuta despre prioritățile legislative din toamnă, inclusiv despre Codul fiscal.

Senatul este primul for legislativ sesizat în legătură cu Codul fiscal, decizia finală urmând să fie luată de Camera Deputaților, care se va reuni tot în sesiune extraordinară.

Cookies