Sergio Mattarella a fost ales preşedintele Italiei

de:
31 ian. 2015
0 Afișari
Sergio Mattarella a fost ales preşedintele Italiei

Atunci când candidatul susţinut de şeful Guvernului Matteo Renzi a atins pragul necesar, numărătoarea difuzată în direct la televiziune s-a oprit pentru câteva minute, timp în care Parlamentul a răsunat de aplauze prelungite.

În timp ce la primele trei tururi au fost necesare două treimi din voturi pentru alegerea preşedintelui, în cel de-al patrulea, desfăşurat sâmbătă, era suficientă o majoritate simplă de 505 voturi din totalul de 1.009.

Scrutinul a început la ora 08.30 GMT (10.30 ora României).

Şeful Guvernului, Matteo Renzi, le-a cerut joi aleşilor Partidului Democrat (PD) să lase buletinele goale la primele trei tururi, după care să îl aleagă pe Sergio Mattarella, un sicilian puţin cunoscut marelui public şi care nu s-a exprimat până în prezent în presă.

În primul tur, joi după-amiază, au fost 538 de voturi albe. Vineri dimineaţă, numărul lor a fost de 531, iar după-amiază, în cel de-al treilea tur, aproximativ la fel, în timp nicio mişcare notabilă nu a fost înregistrată în privinţa altor nume apărute joi.

Vineri, camerele de televiziune staţionau în faţa apartamentului ocupat de Mattarella, judecător la Curtea Constituţională, în vârstă de 73 de ani, scrie Mediafax. 

„Sergio Mattarella este un om al legii”, a declarat Renzi, joi, în faţa aleşilor din PD. Intrat în politică după asasinarea de către Mafie a fratelui său, preşedintele regiunii Sicilia, Mattarella a fost membru al Parlamentului timp de 25 de ani şi de cinci ori ministru.

Dar alegerea acestui fost creştin-democrat, trecut în rândul stângii deoarece considera că familia sa politică este prea aproape de Silvio Berlusconi, pune la încercare relaţia pe care Renzi a stabilit-o cu fostul Cavaliere, care l-a ajutat în ultimele luni să obţină adoptarea mai multor reforme combătute de aripa stângă a PD.

Berlusconi s-a declarat dispus să ceară votarea unui candidat de centru-stânga şi milita pentru fostul premier Giuliano Amato. Joi, el s-a declarat „trădat”, potrivit apropiaţilor săi.

Aleşii din cadrul partidului său, Forza Italia, au fost chemaţi să lase buletinele goale la cel de-al patrulea tur şi, potrivit presei, ei ar putea fi invitaţi să se abţină, pentru a se evita ca unii dintre ei să profite de votul secret şi să nu respecte consemnul.

Culoarele Parlamentului, unde a avut loc votul deputaţilor şi senatorilor, răsunau vineri după-amiază de zvonuri privind o eventuală apropiere de ultim minut între fostul şi actualul preşedinte al Consiliului în privinţa numelui lui Sergio Mattarella.

„Sper că vom găsi cea mai mare convergenţă posibilă pe baza numelui lui Sergio Mattarella, în interesul Italiei”, a declarat vineri Matteo Renzi.

În opinia editorialistului La Stampa, Federico Geremicca, o eventuală alegere a lui Mattarella ar fi un „succes de proporţii” pentru şeful Guvernului, dar şi „primul act al unei posibile noi faze politice cu evoluţii periculos de nesigure”, în măsura în care între partidul său cu multiple fracturi şi continuarea dialogului cu Berlusconi, „Matteo Renzi a ales PD”.

Pentru sâmbătă, PD dispune de 415 mari electori, cărora li se adaugă alte câteva zeci de alegători din alte grupuri apropiate.

Presa italiană se pierdea astfel în conjuncturi în privinţa altor formaţiuni care ar putea permite alegerea lui Mattarella, amintind că aleşii PD au demonstrat deja în trecut că nu sunt dispuşi întotdeauna să respecte consemnul de vot.

Mattarella „este candidatul asupra căruia ne jucăm credibilitatea”, a insistat joi Renzi, asigurând că PD nu va prezenta un altul.

Votul nu presupune depunerea candidaturii, fiecare fiind liber să înscrie un nume la alegere.

Joi, cinci buletine au fost în favoarea lui Francesco Totti dar au fost considerate nule, întrucât căpitanul clubului de fotbal AS Roma nu a împlinit încă 50 de ani, aşa cum cere Constituţia.

Cookies