Serghei Lavrov amenință cu al treilea război mondial și avertizează: „Bunăvoința are limitele ei.” Occidentul îi răspunde

26 apr. 2022
984 Afișari
Serghei Lavrov amenință cu al treilea război mondial și avertizează:
Serghei Lavrov amenință cu al treilea război mondial și avertizează: "Bunăvoința are limitele ei." Occidentul îi răspunde

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat  că pericolul unui al treilea război mondial „nu poate fi subestimat”. Declarația a fost făcută în contextul unor întrebări despre evoluția negocierilor cu Ucraina, dar mai ales în cel al tensiunilor uriașe dintre Rusia şi Occident, provocate de invazia comandată de Vladimir Putin în Ucraina:

Pericolul (unui al treilea război mondial, nota red.) este grav, este real, nu poate fi subestimat.

Lavrov a tot invocat iminența unui al treilea război mondial. Ba chiar mai mult, a spus că „al treilea război mondial va fi nuclear și distructiv.”

Acum, Lavrov mai spune, potrivt Reuters, că livrările de armament occidental către Ucraina înseamnă că NATO este, practic, „angajată în război cu Rusia”:

Aceste arme vor fi o ţintă legitimă pentru acţiunea militară a Rusiei în contextul operaţiunii speciale din Ucraina. (….) NATO, în esenţă, este angajată într-un război cu Rusia printr-un proxy şi înarmează acel proxy. Războiul înseamnă război” 

Londra către Lavrov: Nu NATO înarmează Ucraina, ci comunitatea internațională

James Heappey, subsecretar de stat în Ministerul britanic al Apărării a declara, ca răspuns la acuzațiile lui Lavrov, că nu NATP furnizează sprijin militar IUcrainei, ci comunitatea internațională:

În primul rând, comunitatea donatorilor nu este NATO. NATO a fost implicată în consolidarea Flancului său Estic, aşa că multe dintre navele şi aeronavele trupelor noastre în Europa de Est sunt, cu precădere, sub pavilionul NATO. Efortul donatorilor a fost reunit de ţări care fac parte, multe dintre ele, din NATO, dar altele nu fac parte din alianţă”.

Oficialul britani mai spune că, pentru înarmarea Ucrainei, ”Rusia se poate învinovăţi doar pe ea însăşi”:

Serghei Lavrov ar putea reflecta, de asemenea, la faptul că motivul pentru care există un război în Ucraina chiar acum este că Rusia a trecut peste graniţele unei ţări suverane şi a început să îi invadeze teritoriul. (…) NATO nu este o Alianţă ofensivă expansionistă. NATO este o alianţă defensivă. Iar toată această agitaţie din partea Moscovei cu privire la atacul lor asupra Ucrainei ca răspuns la agresiunea NATO este un nonsens absolut.

Două luni de război în Ucraina

Sunt două luni de când Rusia a declanșat războioul din Ucraina. Numai astăzi, rachete rusești au fost lansate asupra orașului Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din. Europa. Administraţia regională a informat că două rachete au lovit sediul centralei nucleare, iar  o a treia rachetă a explodat înainte de a-şi atinge ţinta.

În același timp, armata rusă continuă atacurile și pentru a controla Donbas, provincie în estul ţării, la graniţa cu Rusia.

Cookies