Senzori de monitorizare a calității aerului, montați în premieră într-un parc din București. Sunt urmărite suflantele care ridică nori de praf

27 sept. 2022
392 Afișari
Senzori de monitorizare a calității aerului, montați în premieră într-un parc din București. Sunt urmărite suflantele care ridică nori de praf

Grupul de Iniţiativă Civică Cişmigiu și Aerlive, proprietarii platformei de monitorizare a aerului inclusiv din București, anunță că au montat împreună senzori care măsoară calitatea aerului și au monitorizat zona parcului Cișmigiu.

Cele două entități spun că au obținut rezultate și au reușit să reducă utilizarea suflantelor în parcul Cișmigiu, în consecință merg mai departe cu propunerea, și o inițiază la nivelul municipiului București.

Asociația și compania care administrează platforma aerlive au redactat un proiect de hotărâre de consiliu în care propun interzicerea utilizării suflantelor nu doar în Cișmigiu, ci în toate parcurile aflate sub coordonarea Primăriei și Consiliului General al Municipiului București.

”Aceste dispozitive, pe lângă poluarea fonică pe care o generează, au un efect asupra calității aerului, ridicând de la sol tot praful din parc”, menționează reprezentanții Aerlive.

Împrăștierea prafului (PM2,5 şi PM10), la înălțimi foarte mari (5-10 m), are impact deosebit asupra sănătății populației, în special a copiilor și vârstnicilor, categorii sociale cunoscute ca fiind vulnerabile la poluare și, totodată, categoriile care sunt cel mai adesea pe aleile parcului, mai atenționează aceștia.

”Proiectul Rețeaua civică aerlive.ro își propune să contribuie la îmbunătățirea calității aerului în București și Ilfov, prin implicarea activă a populației în eforturi de monitorizare, advocacy și comunicare și prin soluții inovative de cetățenie activă la nivelul comunităților.”, anunță compania.

Primăriile din București strâng frunzele dar și nisipul de pe alei cu suflantele

În descrierea oficială a produsului, suflanta este un aparat ușor de folosit care curăță rapid o zona de frunze. Un astfel de dispozitiv este mai eficient decât procesul de adunare a frunzelor cu o grebla, si mai ușor de folosit.

În București însă, suflanta este folosită și la îndepărtarea prafului și nisipului de pe alei, însă acesta nu este adunat, ci împrăștiat.

Majoritatea primăriilor strâng toamna frunzele căzute în parcuri, pe alei, pe stradă. Uneori chiar și din grădinile blocurilor, scrie Hotnews. Activitatea implică o muncă titanică, iar în cazul în care se folosesc suflantele, acele mașinării cu jet puternic de aer care suflă frunzele ca să fie adunate în grămezi, deserviciul adus mediului este foarte mare din cauza poluării cu praf și a poluării fonice. Soluția ar fi niște aspiratoare care să colecteze frunzele și să aspire totodată praful, însă cel puțin în București nu sunt folosite deocamdată.

Îți mai recomandăm și:

 

Cookies