ARHIVA B365

DOSARUL REFERENDUMUL. Liviu Dragnea, CONDAMNAT LA UN AN DE ÎNCHISOARE CU SUSPENDARE

UPDATE 11:00 Liviu Dragnea a ajuns la Guvern pentru a avea discuții cu premierul Victor Ponta. Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că va demisiona din toate funcțiile pe care le deține dacă va fi condamnat.

DOSARUL REFERENDUMULUI. Victor Ponta, declarații despre CONDAMNAREA lui Liviu Dragnea

UPDATE 09:00 Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Instanţa a dispus ca lui Liviu Dragnea să îi fie suspendată executarea pedepsei pentru un termen de încercare de trei ani. Decizia de vineri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă, putând fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Instanţa le-a condamnat pe Adriana Vespe şi Daniela Vlăduţ la doi ani de închisoare cu suspendare. Alţi peste 20 de inculpaţi au fost achitaţi de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În februarie 2014, doi dintre inculpați, Marius și Simona Preduț, și-au recunoscut vinovăția, ei fiind condamnați la câte un an și patru luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. 

Prima reactie din interiorul PSD la condamnarea lui Liviu Dragnea a venit din partea europarlamentarului Catalin Ivan. „Poate ca macar acum, dupa decizia instantei, Liviu Dragnea va intelege ca trebuie sa se retraga din toate functiile pe care le ocupa in partid”, a scris Catalin Ivan pe pagina sa de Facebook.

SENTINȚĂ DOSARUL REFERRENDUMUL, VINERI, 15 MAI. Ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea, presedintele executiv al PSD, a dat asigurari ca sambata va fi prezent la Craiova impreuna cu Victor Ponta pentru a semna contractul de executie a lucrarilor la nou stadion, indiferent care va fi sentinta pe care o va pronunta, vineri, Inalta Curte in dosarul Referendumului, scrie realitatea.net.

„Indiferent ce se va intampla maine (vineri -n.red.), sunt absolut sigur ca n-o sa fiu condamnat la moarte. Si nu va fi executie maine. Din cate am auzit, se pare ca nu se va intampla lucrul asta. Deci, sambata, oricum ajung aici cu prim-ministrul. Asta e categoric. Si nici nu se inchide investitia, din cate am auzit”, a afirmat ironic Liviu Dragnea.

SENTINȚĂ DOSARUL REFERRENDUMUL, VINERI, 15 MAI. Presedintele executiv al PSD a subliniat inca o data ca el nu a comis nicio infractiune chemand oamenii sa vina la referendum in ziua votului. „Daca va fi considerata infractiune, atunci inseamna ca nimeni nu va mai putea sa faca campanie electorala in Romania, deci va fi foarte bine pentru democratie, intre ghilimele”, a mai spus acesta, potrivit realitatea.net.

De-a lungul procesului, au fost audiaţi, în calitate de martori, premierul Victor Ponta, ministrul Apărării, Mircea Duşă, fostul ministru al Energiei Constantin Niţă, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, şi mai mulţi coordonatori judeţeni ai PSD care s-au ocupat de campania pentru referendumul din 2012.

DOSARUL REFERENDUMUL. Acuzarea a cerut instanţei, la ultimul termen de judecată, condamnarea lui Liviu Dragnea la o pedeapsă cu executare, fără a menţiona şi cuantumul pedepsei.

În ultimul cuvânt în faţa judecătorilor, Liviu Dragnea a spus că, în opinia sa, acuzaţiile care i-au fost aduse „pleacă de la o premisă greşită şi periculoasă pentru România”.

„Nimeni nu va mai îndrăzni să cheme cetăţenii la vot, în vreme ce această prezenţă la vot reprezintă un folos pentru democraţie. Susţin nevinovăţia, am credinţă că acţiunile mele au respectat legile ţării, am adus argumente şi probe pentru a fi achitat”, a afirmat Dragnea, care a precizat că speră să fie achitat.

Premierul Victor Ponta, ministrul Apărării, Mircea Duşa, fostul ministru al Energiei Constantin Niţă, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, şi mai mulţi coordonatori judeţeni ai PSD care s-au ocupat de campania pentru referendumul din 2012 au fost audiaţi în acest dosar.

Instanţa supremă a înregistrat în 7 octombrie 2013 dosarul „Fraudă la referendum”, în care au fost trimişi în judecată Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, iar judecarea cauzei a început în 15 noiembrie.

DOSARUL REFERENDUMUL. Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.

DOSARUL REFERENDUMUL, SENTINȚA, VINERI, 15 MAI. Anchetatorii susţin că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button