Sentința definitivă în dosarul “Colectiv”, așteptată azi, se amână din nou. Un verdict pe care judecătorii Curții de Apel București l-au mai amânat de câteva ori

15 apr. 2022
261 Afișari
Sentința definitivă în dosarul “Colectiv”, așteptată azi, se amână din nou.  Un verdict pe care judecătorii Curții de Apel București l-au mai amânat de câteva ori
Sentința definitivă în dosarul “Colectiv”, așteptată azi, se amână din nou. Un verdict pe care judecătorii Curții de Apel București l-au mai amânat de câteva ori

Curtea de Apel Bucureşti a amânat, în această dimineață, pentru data de 3 mai, pronunţarea sentinţei definitive în „Dosarul Colectiv”.

E un proces în care fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone (acum primar al Sectorului 5)  a fost condamnat de  prima instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, în legătură cu tragedia Colectiv,  64 de oameni au murit în incendiul sau în urma incendiului cin clubul Colectiv din București. 

Procesul s-a terminat la sfârșitul anului trecut. De-atunci și până acum, judecătorii au amânat de mai multe ori pronunţarea sentinţei.

Amânarea anterioară celei de azi a fost începutul lunii martie. Atunci, judecătorii Curții de Apel spus, printr-un comunicat, că amânarea are drept cauză acțiunile avocaților:

Având în vedere complexitatea deosebită a cauzei, precum şi împrejurarea că avocaţii părţilor au continuat să depună concluzii scrise după termenul stabilit de instanţă în luna decembrie, ultimul set de concluzii scrise fiind depus în data de 28.02.2022, având în continuare nevoie de timp pentru deliberare şi redactarea hotărârii şi fiind, în continuare, în termenul prevăzut de dispoziţiile art. 391 Cpp, în temeiul art.391 Cpp, amână termenul de deliberare, redactare şi pronunţare a hotărârii la data de 15 aprilie 2022.

„Colectiv” – procesul unei tragedii

Procesul s-a încheiat, în decembrie, cu aceste concluzii ale părților

Pe de-o parte, avocaţii  au cerut  solicitat achitarea inculpaților sau pedepse mai blânde pentru ei, pentru că procurorii ar fi greşit atunci când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor. La fel ar fo făcut și judecătorii de la Tribunalului Bucureşti,  instanța anterioară care a decis pedepse la închisoare cu executare.

De cealaltă parte, procurorii au cerut pedepse „orientate spre maximumul prevăzut de lege” şi cu executare pentru Cristian Popescu-Piedone, pentru funcţionari din Primărie, pentru patronii clubului Colectiv, dar și pentru doi pompieri, doi pirotehnişti şi pentru reprezentaţii unei firme de artificii.

Care sunt sentințele decise de Tribunalul București

În dosarul Colectiv, judecătorii de la Tribunalul București au hotărât astfel:

  • Cristian Popescu-Piedone – 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv;
  •  cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;
  • Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) – 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare;
  • pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise – 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani;
  • Cristian Niţă, director al firmei de artificii – 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare;
  • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.
  • Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie – 8 ani de închisoare;
  • Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani;
  • Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Sunt 6 ani ș 6 luni de la tragedia de la Colectiv.

Cookies