ARHIVA B365

Dosarul transferurilor se rejudecă. Greii din fotbal au scăpat, pentru moment, de închisoare

Cristi Borcea, Ioan Becali, Mihai Stoica, Gică Popescu, Jean Pădureanu și Gigi Nețoiu, sunt cei opt de fotbal judecaţi pentru tranzacţii ilegale privind 12 transferuri de jucători către cluburi din străinătate. Dosarul acestora va fi rejudecat de Curtea de APel București, astfel încât procurorii de acolo vor trebui să reanalizeze toate actele din respectivul dosar. 

Rejudecarea nu înseamnă achitare. Urmează o perioadă în care în care procurorii vor parcurge mii de kilometri, vor cheltui mii de euro, pentru a condamna nişte oameni despre care cred ei că sunt vinovaţi. Pentru moment e linişte, dar războiul între avocaţii noştri şi procurori continuă (…) Decizia magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu m-a liniştit, i-a liniştit poate pe apropiaţii mei, familia mea. Vreau să merg până la capăt, să-mi dovedesc nevinovăţia”, a declarat Ioan Becali, unul dintre cei inculpați în dosar.

George Copos a avut o reacție surprinzătoare la aflarea verdictului de rejudecare a dosarului. Foarte emoţional, patronul Rapidului a ieşit pentru a evita privirile celor prezenţi. În momentul în care a fost întrebat dacă va merge la nunta fiicei sale, Alexandra, în SUA, a izbucnit în plîns, informează GSP.

Cei opt grei ai fotbalului sunt acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani. Completul de judecători care a decis soarta celor opt grei din fotbalul românesc este format din trei judecătoare. Președinta completului este Lavinia Lefterache, cunoscută pentru inițierea unui protest împotriva lui Florin Costiniu, judecat pentru trafic de influență. Alături de ea se află Luciana Pop, care a decis achitarea, în primă instanță, a lui Gigi Becali, în dosarul în care acesta era anchetat pentru schimbul de terenuri cu MAPN.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat luni sentința finală în cazul recursurilor făcute de cei opt oameni din fotbalul românesc faţă de condamnările la închisoare primite în dosarul transferurilor de jucători, pedepse date de Curtea de Apel Bucureşti în luna noiembrie a anului 2012. Atunci, instanța care va rejudeca Dosarul Transferurilor, îi condamna pe cei opt oficiali la sentințe dure:

  • Cristi Borcea a primit şapte ani de închisoare cu executare. 
  • Ioan Becali a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare, iar fratele său – Victor Becali 7 ani cu executare.
  • Mihai Stoica a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune. 
  • Gică Popescu a primit trei ani de închisoare cu suspendare. 
  • Jean Pădureanu a primit trei ani de închisoare cu suspendare.
  • Gigi Nețoiu a primit trei ani de închisoare cu suspendare.

 

Tribunalul Bucureşti i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toţi cei opt inculpaţi din dosarul transferurilor de jucători, respectiv Ioan şi Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu şi Gheorghe Popescu. Decizia a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, care i-a condamnat pe aceștia, la finele anului trecut, la câte trei, patru, șapte și repsectiv opt ani de închisoare.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999 – 2005. Este vorba despre transferurile jucătorilor:

Cristian Dulca – realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers

Iulian Arhire – de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999

Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999

Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB Stuttgart, din iulie 1999

Paul Codrea – de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001

Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina

Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves

Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam

Lucian Sânmărtean – din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena

Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul

Dan Alexa – de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004

Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button