ARHIVA B365

Decizia în dosarul Loteria I, amânată de Tribunalul Bucureşti pentru 25 august

Instanţa a amânat pentru a treia oară pronunţarea deciziei în dosarul Loteria I, care a avut ultimul termen de judecată în 7 iulie.În acest dosar, George Copos a fost condamnat, în 29 ianuarie, de Judecătoria Sectorului 2, la patru ani de închisoare cu executare.

Suma trecută în acte ar fi fost însă mult mai mică decât cea încasată, iar prejudiciul adus statului în acest mod se ridică la 1 milion de euro, indică procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care instrumentează cazul. În prima instanţă, George Copos a fost condamnat la patru ani de închisoare.

Fostul patron al Rapidului este acum închis la Penitenciarul Rahova, după ce a fost condamnat la trei ani şi opt luni de închisoare cu executare în Dosarul Transferurilor.

Omul de afaceri George Copos, acţionar la firme din grupul Ana, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală în iunie 2006, la puţin timp după ce şi-a dat demisia din funcţia de vicepremier. Alături de el sunt judecaţi pentru evaziune fiscală în dosarul Loteria I Gilio Giuzepe Roza, acţionar la Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan, administrator unic, director la societatea Rom Tour G.M. Impex şi membru fondator al Fundaţiei „ProRapid”, precum şi Stelian Ioan Raţiu (administrator la firma Transilvania International), scrie Digi24. 

Totodată, au fost trimişi în judecată Nicolae Cristea, fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română, membru fondator al Fundaţiei ProRapid, şi Gabriel Rogoveanu, agent imobiliar la firma Euroest Invest, pentru complicitate la evaziune fiscală. Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie-decembrie 2004, Copos, în calitate de asociat şi preşedinte al Consiliului de administraţie în cadrul Ana Electronic, împreună cu Roza şi cu sprijinul lui Cristea şi Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale, aducând bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 de lei (peste 1 milion de euro, la valoarea cursului de schimb de la acea dată).

Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari în procesul de vânzare-cumpărare, respectiv persoana juridică SC Romtur GM Impex SRL şi persoanele fizice Niculaie Ghinea şi Ion Matei, inculpaţii ar fi ascuns sursa impozabilă cu ocazia vânzării unui aşa zis „pachet” de 38 de spaţii comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, către Compania Naţională Loteria Română, susţin anchetatorii. Acelaşi mecanism ar fi fost folosit, potrivit DNA, şi la achiziţia de către Loterie a spaţiului comercial din Cluj-Napoca de la SC Transilvania Oil, prin intermediul lui Stelian Ioan Raţiu. În rechizitoriu se mai arăta că Nicolae Cristea – fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română (CNLR) – a plătit 800.000 de dolari clubului de fotbal Rapid, ca sponzorizări şi publicitate, în perioada 1996-1999.

În plus, în 2002, Loteria Naţională a închiriat pentru cinci ani de la clubul Rapid un panou publicitar, în afara stadionului Giuleşti, pentru suma de 175.000 de dolari pe an, preţ de patru ori mai mare decât cel al pieţei, susţin procurorii. În privinţa acestor sponsorizări, procurorii au menţionat, în dosar, că nu au dispus începerea anchetei, ci doar au vrut să sublinieze relaţiile strânse dintre Copos şi Cristea. Procurorii au mai menţionat că relaţia de „afaceri privilegiate” dintre Copos şi Cristea a început cu mult timp în urmă, când Loteria a început să dea ca premii televizoare de la Ana Electronic, unde Copos este acţionar.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button