Senatul respinge menţinerea în Codul Penal a incriminării presiunilor asupra justiţiei

de:
16 sept. 2014
0 Afișari
Senatul respinge menţinerea în Codul Penal a incriminării presiunilor asupra justiţiei

Membrii Comisiei juridice şi-au menţinut punctul de vedere potrivit căruia au considerat necesară abrogarea articolului 276 având în vedere că, aşa cum este formulat textul în vigoare, declaraţiile oricărei persoane ar putea fi interpretate ca fiind o presiune la adresa unui judecător sau a unui alt organ de urmărire penală, dându-de în acest fel posibilitatea pronunţării unor soluţii arbitrare care să aducă atingere libertăţii de exprimare, arată Mediafax.

Senatul a dezbătut cererea de reexaminare, pe care a respins-o cu 93 de voturi „pentru”, 10 voturi „împotrivă” şi două abţineri, în calitate de primă Cameră sesizată.

Propunerea legislativă pentru abrogarea art. 276 din Legea 286/2009 privind Codul Penala fost iniţiată de mai mulţi parlamentari PNL, printre care Crin Antonescu, Sebastian Grapă, Akos Mora, Marius Obreja, Ion Popa, Ovidiu Saghian, Dorin Păran, Ştefan Tomoioagă, Mircea Dolha, Mihai Donţu, Relu Fenechiu, Alina Gorghiu, Dan Motreanu, Eugen Nicolăescu, Cristina Pocora, Petre Roman, Adrian Scutaru şi Radu Zlati.

Preşedintele Băsescu a trimis o cerere de reexaminare Parlamentului în care solicită menţinerea infracţiunii de la articolul 276 din Codul Penal, care incriminează fapta persoanei ce face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de judecător sau de organele de urmărire a unei infracţiuni

„Această infracţiune face parte din categoria infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei şi instituie o protecţie atât pentru judecător, cât şi pentru organele de urmărire penală”, scrie Băsescu în cererea de reexaminare.

Cookies