Senatul dezbate moțiunea PNL privind agricultura și demisia ministrului Daniel Constantin

de:
26 mai 2015
1 Afișari
Senatul dezbate moțiunea PNL privind agricultura și demisia ministrului Daniel Constantin

PNL susține că o primă problemă în agricultură este legată de pierderea pieței. „Principala problemă cu care se confruntă agricultorii români este legată de dificultatea cu care aceștia pot concura pe piața agricolă internă din România. Practic, agricultorul român nu mai are loc să vândă în propria țară”, susțin semnatarii moțiunii, potrivit Agerpres.

Ei afirmă că Legea 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol reprezintă „o lovitură decisivă” dată producției românești, în contextul în care obținerea atestatului de producător agricol și a carnetului de comercializare costă între 500 și 850 de lei.

Potrivit PNL, o altă problemă este legată de decapitalizarea agriculturii românești. „Agricultura sănătoasă nu merge fără bani, iar banii sănătoși se obțin numai din plusvaloare și din profit”, se explică în moțiune.

Liberalii îl acuză pe Daniel Constantin că a blocat subvențiile pentru agricultură printr-un ordin dat în aprilie, arătându-se și că sistemul informatic al APIA nu este funcțional.

Parlamentarii PNL afirmă totodată că legislația României în domeniul agricol promovată în ultimii trei ani este o „frână” în dezvoltarea agriculturii.

„Majoritatea legilor și a normelor în vigoare, care sunt obligatorii de respectat în activitatea agricolă, au fost elaborate și promovate, fie pe baza unor interese individuale sau de grup, fie pe baza intereselor angajaților instituțiilor statului”, se susține în moțiune, afirmându-se că „Guvernul Ponta a complicat legislația cu scopul vădit de a-i ține pe agricultori sclavii statului și ai acoliților acestuia”.

În plus, liberalii spun că ANSVSA „protejează mafia și bolile din agricultură”. Ei afirmă că Guvernul nu ia nicio măsură împotriva bolii albastre și califică drept o minciună motivația ANSVSA de a nu trece la acțiune deoarece fermierii nu sunt de acord cu vaccinarea animalelor.

„Cerem DNA să se sesizeze în acest caz grav de subminare a agriculturii românești”, completează semnatarii moțiunii.

Liberalii critică totodată vizita ministrului Agriculturii în supermarket pentru verificarea prețurilor după scăderea TVA la alimente. „Adaosul comercial al supermarketului este de 121% față de prețul fermierului sau de 90% față de prețul fabricii de procesare”, adaugă PNL.

Cookies