Senatul a respins cererea de încuviinţare a urmăririi penale a lui Gabriel Oprea

de:
19 sept. 2016
0 Afișari
Senatul a respins cererea de încuviinţare a urmăririi penale a lui Gabriel Oprea

Înaintea votului decisiv din plenul Senatului, Oprea a reafirmat că nu el a stabilit traseul, viteza şi condiţiile de deplasare în seara tragediei, responsabili fiind cei de la poliţia rutieră.

Cu unii colegi de aici din sală sunt prieten, amic, cu alţii nu, dar acum vreau să vorbesc doar despre dreptate. Mi se pare ceva halucinant. Vreau doar să explic foarte simplu şi scurt că în seara tragediei veneam de la o instituţie pe linia securităţii naţionale, nu veneam de la restaurant. Totul este documentat la secundă. În seara aceea, în jur de orele 19.00 aveam antemergătorul în faţă. În urma cercetării, viteza maşinii de poliţie era viteza legală. Cea în care mă aflam eu, atenţie pe bancheta din spate, deci nu conduceam, avea viteza legală. Din păcate s-a întâmplat această tragedie, un tânăr poliţist a căzut într-una din cele trei gropi din centrul Capitalei. Este o mare tragedie„, a spus Oprea, potrivit Mediafax.

Am trăit un coşmar, am căutat să-mi fac datoria„, a mai susţinut el, cerându-le senatorilor să voteze împotriva solicitării DNA.

Săptămâna trecută, senatorii din Comisia juridică au avizat favorabil cererea DNA de începere a urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

La şedinţă a participat şi senatorul Gabriel Oprea pentru a fi audiat. Senatorul Gabriel Oprea a spus miercuri, după audierea în Comisia juridică a Senatului, că nu este vinovat în dosarul Gigină întrucât maşina cu care se deplasa în seara accidentului nu avea viteză, adăugând că nu ministrul stabileşte dispozitivul şi că, din păcate, „un coleg a căzut într-o groapă”.

Maşina mea nu avea viteză, un coleg a căzut într-o groapă. (…) Din păcate a fost o tragedie şi a murit un tânăr în plin centru al Capitalei„, a susţinut Oprea. El a reafirmat că nu ministrul sau vicepremierul stabileşte planul de măsuri pentru misiune.

Dosarul DNA conţine 18 volume. „La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire al ministrului Oprea Gabriel. Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) şi un echipaj format dintr-un ofiţer şi un agent de poliţie aflaţi într-un autoturism de poliţie rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni„, susţin procurorii într-un comunicat de presă.

Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că „încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere”.

Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, numărul fiind „de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale„, explică DNA.

Cookies