BAZAR

Senatul a aprobat interzicerea fumatului în locurile publice

Pentru a intra însă în vigoare, proiectul legislativ trebuie aprobat de Camera Deputaţilor, camera decizională.

Conform legii iniţiate de deputatul PSD Manuela Mitrea, fumatul va fi interzis în toate spaţiile publice, inclusiv în cele de la locul de muncă: instituţii publice locale şi centrale, instituţii economice, de alimentaţie, de turism, de învăţământ, sanitare, medicale, culturale, în mijloacele detransport în comun, inclusiv gări şi aeroporturi, de stat sau private, arată Mediafax.

În ceea ce priveşte spaţiile cu destinaţie de loc de muncă, fumatul este permis în spaţii delimitate şi amenajate special: să nu fie spaţiu de tranzit, să fie dotat cu extinctoare, scrumiere, sisteme de ventilaţie şi să fie marcate ca fiind destinate fumatului.

Senatorii au adoptat un amendament prin care fumatul este permis în baruri, cluburi, discoteci, restaurante şi alte locuri cu destinaţie similară, care sunt organizate exclusiv pentru fumători, care însă să nu aibă o suprafaţă mai mare de 100 metri pătraţi.

Legea a fost adoptată de Senat cu 58 de voturi „pentru”, 29 „împotrivă” şi 15 abţineri.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este forul decizional.

Iniţiatorul proiectului de act normativ, deputatul Manuela Mitrea, care a participat la dezbaterile din Senat, a menţionat că interzicerea totală a fumatului în locurile publice a produs deja efecte pozitive acolo unde o astfel de lege a fost adoptată.

Ea a susţinut că astfel de reglementări previn apariţia şi agravarea multor boli, apără sănătatea copiilor, fără a produce efecte economice.

Deputatul social-democrat a arătat că fumatul pasiv provoacă decese premature, determină pierderi economice, este o încălcare a drepturilor constituţionale la sănătate şi la loc de muncă sănătos.

Invocând date existente la nivelul Uniunii Europene, Mitrea a afirmat că aproximativ 650.000 de cetăţeni ai Uniunii mor prematur din cauza fumatului, iar, în anul 2008, aproximativ 13 milioane de persoane sufereau de boli asociate fumatului.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button