ARHIVA B365

Senatorul LAZĂR SORIN CONSTANTIN, trimis în judecată de DNA. Acuzații de abuz în serviciu

Potrivit unui comunicat de presă procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

1. LAZĂR SORIN CONSTANTIN, la data faptelor primar al comunei Strunga, în prezent senator în Parlamentul României, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor concurente de:

– 3 infracţiuni de abuz in serviciu, daca funcționarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dintre care 2 în formă continuată( două acte materiale, respectiv 12 acte materiale),

2. PETRUŞCĂ CONSTANTIN, contabil şi persoană desemnată să exercite controlul financiar preventiv în cadrul Primăriei Comunei Strunga, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor concurente de:

– 3 infracţiuni de abuz in serviciu, daca funcționarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dintre care 2 în formă continuată(două acte materiale, respectiv 12 acte materiale),

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008-2009, inculpatul Lazăr Sorin Constantin, în calitate de primar și ordonator principal de credite, fără existenţa unui angajament legal, a dispus aprobarea, fără nici o bază legală, a plății următoarelor sume de bani:

– suma de 10.160 lei, cu titlul de „onorariu participare la licitație” către trei persoane, membrii ai comisiei de evaluare a ofertelor pentru execuţia unor lucrări de reparație a drumurilor din localitate.

Aceste plăți au fost nejustificate și nelegale, deoarece persoanele respective fie aveau prevăzută în fișa postului această activitate ca și atribuție de serviciu, fie nu puteau beneficia de altă formă de retribuire, în afara indemnizației prevăzute de lege pentru aceasta funcție.

– suma de 16.550 lei, către alte trei persoane, reprezentând „plată lunară zilieri” (12 rate).

Aceste plăţi s-au efectuat fără existenţa unui angajament legal care să ateste o obligaţie pe seama fondurilor publice (contract de muncă, convenție de prestări servicii, sau orice alt act juridic din care sa izvorască un raport juridic, care sa creeze obligația părților de a presta o munca, o activitate, un serviciu, respectiv de a plăti o sumă de bani). De asemenea, nu există nici un act care sa ateste prestarea vreunor activităţi (pontaje, recepții ale unor servicii prestate sau orice fel de act care sa dovedească prestarea unui anumit serviciu), în folosul unității administrativ teritoriale, de către respectivele persoane.

În acest caz, nici nu s-a pus problema reținerii şi virării vreunor impozite și contribuții către bugetul statului, persoanele respective fiind pur și simplu gratificate de către primar cu acele sume de bani, fără vreo justificare.

– suma de 4.929 lei, reprezentând premii anuale, în cuantum de 2.638 lei pentru sine și 2.291 lei pentru viceprimarul comunei, sume achitate la data de 14.01.2009, după ce inculpatul Lazăr Sorin Constantin a dobândit calitatea de senator.

În acest mod, primarul şi viceprimarul comunei şi-au însușit pur si simplu aceste sume de bani din bugetul local, deși conform prevederilor legale indemnizația lunară era singura formă de remunerare a primarului şi a viceprimarului pentru activitatea corespunzătoare funcției.

Toate aceste sume de bani au fost avizate de inculpatul Petruşcă Constantin, în calitate de contabil şi persoană desemnată să exercite controlul financiar preventiv în cadrul Primăriei Comunei Strunga, fără existenţa unui angajament legal și cu încălcarea prevederilor legale.

În cursul urmăririi penale, Primăria Comunei Strunga a comunicat că unitatea administrativ teritorială nu se constituie parte civilă în procesul penal.

În cauză, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Lazăr Sorin Constantin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button