Senatul va relua votul în cazul lui Dan Şova

de:
27 mai 2015
0 Afișari
Senatul va relua votul în cazul lui Dan Şova

UPDATE: Comisia Juridică din Senat cere reluarea votului în cazul lui Şova, aşa cum vor cei de la PSD.

Liberalii acuză PSD că vrea să tergiverseze lucurile în ceea ce priveşte arestarea lui Şova. În opinia lor, trebuia reinterpretată decizia, nu să se reia votul. „Acum s-ar fi aflat şi domnul Şova în aceeaşi situaţie cu domnul Vâlcov, din punct de vedere procedural. Nu pot să explic cum se va relua o procedură care s-a desfăşurat absolut regulamentar. E o chichiţă a PSD. Ei fiind mai mulţi sunt şi mai deştepţi. Cred că n-ar fi motive să nu se ia o decizie înainte de vacanţa parlamentară, întrucât am luat la Comisie cu celeritate cererea asta”, a declarat Cătălin Boboc, preşedintele Comisiei Juridice a Senatului.

Între timp, DNA a cerut comisiei de regulament a Senatului să-i transmită toate înscrisurile din perioada 2014-2015, scrie Digi24.

Curtea Constituţională a făcut publică, în 19 mai, motivarea în cazul deciziei din 6 mai în ceea ce priveşte hotărârea Senatului privind votul din 25 martie pe cererea de arestare a lui Dan Șova. Judecătorii CCR punctează în motivare că decizia ar fi trebuit să fie luată de majoritatea membrilor prezenți, nu cu majoritatea totală a membrilor camerei.

„Aşadar, se constată că, potrivit dispoziţiilor constituţionale, în condiţiile respectării cvorumului legal de şedinţă, regula care guvernează adoptarea hotărârilor Parlamentului este întrunirea cvorumului decizional al majorităţii simple de voturi, respectiv jumătate plus unu din numărul senatorilor şi/sau deputaţilor prezenţi la şedinţă, excepţiile de la această regulă fiind expres prevăzute de Legea fundamentală.

CCR a stabilit în 6 mai că votul în cazul lui Dan Şova este neconstituţional.

În 23 martie, liberalii au sesizat Curtea Constituţională, în urma votului în cazul senatorului Dan Şova.

Potrivit documentului înaintat de liberali, nu au fost întrunite condiţiile cerute de lege pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova. Liberalii reclamau faptul că decizia s-a bazat pe un Regulament care era în divergenţă cu Legea Fundamentală.

Cookies