ARHIVA B365

Dan Şova, SCĂPAT DE AREST de colegii senatori. Șova: Să terminăm cu discuțiile politicianiste!

UPdate: Președintele Klaua Iohannis a scris într-un mesaj postat pe Facebook, în urma votului Senatului în cazul reținerii și arestării senatorului Dan Șova, că parlamentul perseverează în a obstrucționa procesele din justiție apelând la tertipuri procedurale.

„Constat, din păcate, că prin votul dat astăzi în Senat, Parlamentul perseverează în a obstrucționa procesele din justiție, apelând la tertipuri procedurale. Atunci când este vorba de statul de drept, este din ce în ce mai greu de lucrat cu acest Parlament și această majoritate”, a declarat Klaus Iohannis marți seara, în urma votului dat de senatori pentru salvarea de la arest a senatorului Dan Șova.

„Îmi doresc așa cum am cerut și Instanței Supreme să trimită dosarul în instanță ca să ne lămurim și să terminăm cu toate discuțiile astea politicianiste”, a declarat DAN ȘOVA, după ce Senatul a votat împotriva arestării sale preventive. 

Rezultatul votului secret cu bile privind încuviințarea reținerii și arestării senatorului lui Dan Șova arată că numărul total de senatori prezenți în ședință a fost de 167. Au fost exprimate 140 de voturi, din care – voturi „pentru” 66, voturi „contra” 72 și două abțineri. Ca urmare, Senatul NU încuviințează reținerea și arestarea senatorului Dan Șova.

CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis, REACȚIE după votul în cazul Șova: Parlamentul obstrucționează procesele din justiție

Băsescu, în cazul Dan Șova: Dacă știe multe lucruri despre Ponta, nu se dă votul

„Pentru mine astăzi a fost o experiență interesantă, fiind în sală am văzut configurația Senatului și a opiniilor. Sunt în fața unei constatări triste: PNL a devenit un partid bolșevic care apreciază foarte mult cătușele„, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după votul senatorilor care l-au scăpat pe Dan Șova de arest. Detalii AICI.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Cătălin Boboc, a afirmat marți seara, referitor la votul în cazul lui Dan Șova, că PNL va contesta hotărarea la Curtea Constituțională.

„Cazul Dan Șova ține capul de afiș a senatului timp de 3 luni de zile. Colegii de la PSD au făcut ca această imagine să fie și mai proastă cu fiecare ocazie, au folosit orice mijloc ca să amâne acest subiect. Nu avem o problemă cu el ca persoană, avem o problemă cu procedura. Vom contesta votul la Curtea Constituțională. Avem un proces verbal de atunci și încă unul de astăzi, asta e ceea ce noi contestăm, că dacă am vrea să facem un vot ar trebui să avem fie o nouă cerere, fie să contestăm votul de atunci. Cu alte cuvinte, din păcate PSD-ul nu vrea să închidem acest subiect și nu avem altceva de făcut decât să ne adresăm Curții Constituționale. Ne învârtim de 3 luni de zile în jurul aceluiași subiect fără ca Șova să fie un subiect”, a declarat Boboc, potrivit Realitatea Tv.

UPDATE După numărătoarea voturilor s-au înregistrat 72 de voturi „împotrivă”, 66 de voturi „pentru” încuviințarea reținerii și arestării senatorului Dan Șova. Peste 140 de senatori au fost prezenți la începutul votului.

Vicepremierul Gabriel Oprea a refuzat să dea mâna şi să vorbească cu Dan Șova în şedinţa plenului Senatului. În aşteptarea votului pentru arestarea sa, Dan Şova a stat în sală pe ultimul rând, iar când l-a văzut pe Gabriel Oprea sosind, s-a ridicat să se ducă la el. Preşedintele UNPR purta o discuţie cu ministrul Finanţelor, Orlando Teodorovici şi când Dan Şova s-a dus lângă el, s-a făcut că nu îl vede. Senatorul Dan Șova a părut şocat de gestul colegului său de guvernare, a stat puţin în aşteptare uitându-se insistent la Oprea, apoi s-a întors în banca sa, scrie bn24.ro.

d

UPDATE 19:15 A început votul în cazul încuviințării reținerii și arestării senatorului Dan Șova. PNL votează cu bilele la vedere. 

UPDATE 18:30 Deputații UDMR se vor abține de la vot în cazul Dan Șova, anunță Realitatea TV. În şedinţa de plen a Senatului se va da din nou votul în cazul lui Dan Şova. Decizia va fi luată în plen, cu vot secret cu bile, informează Realitatea TV.

Vicepreședintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu, cel care prezidează ședința plenului, a declarat că în situația în care nu se întrunește numărul necesar de voturi pentru încuviințarea cererii se va redacta o hotărâre de respingere a solicitării ministrului Justiției, scrie Agerpres.

Şedinţa Comisiei Juridice din Senat a fost suspendată. Soarta lui Şova a stat în votul unui singur senator UDMR din Comisia Juridică. Senatorul UDMR nu a fost prezent la votul de marţi. „Rezultatul votului e unul nefavorabil, în sensul că propunerea mea n-a întrunit numărul de voturi, suntem 5 la 5. Cu toate astea, fiindcă Biroul permanent ne-a cerut să transmitem un punct de vedere pentru a avea ce discuta în plen, acesta fiind totuși suveran, vom trimite BP proiectul pe care l-am dezbătut astăzi. Vom consemna și rezultatul votului, sperând că cei nouă din BP nu vor face și acolo abuz de putere, folosindu-și voturile, ci vor transmite plenului un proiect concret pe care să discutăm. Un singur om dacă mai aveam puteam să discutăm şi să ajungem la o concluzie. Au preferat să fugă şi, din lipsă de cvorum, am suspendat şedinţa. De când s-a modificat regulamentul colegul de la UDMR putea să numească un înlocuitor. Un vot ar fi putut înclina balanţa şi schimba rezultatul votului. PSD nu mai ştie ce tertipuri să găsească pentru a amâna. Noi trebuie să prezentăm un proiect de hotărâre, plenul va vota şi se va încuviinţa sau nu cererea DNA. Nefiind vot de persoană nu e musai să faci vot secret”, a declarat preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc.

CCR a declarat neconstituţională Hotărârea Senatului privind rezultatul votului exprimat în urma cererii DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului PSD. Acum, senatorii jurişti trebuie să formuleze un proiect de hotărâre referitor la cazul lui Şova.

Săptămâna trecută, Comisia juridică a analizat motivarea deciziei Curţii şi, deşi în urma discuţiilor s-au desprins două variante de lucru, niciuna dintre acestea nu a putut fi adoptată prin vot, astfel că punctul de vedere înaintat conducerii Senatului a cuprins atât propunerea PNL, cât şi pe cea a PSD, informează TVR.

Concret, varianta propusă de către liberalii jurişti, prin vocea preşedintelui Comisiei juridice, Cătălin Boboc, vizează reinterpretarea votului dat în cazul Şova, în timp ce varianta propusă de către social-democratul Ioan Chelaru presupune reluarea întregii proceduri, inclusiv a votului, argumentul lui Chelaru fiind acela că „CCR declarând neconstituţională o hotărâre a Senatului a invalidat întreaga procedură care a avut loc atunci cu privire la domnul Şova”.

„Punctul de vedere al Comisiei juridice a avut două propuneri, dar niciuna, din nefericire, nu a întrunit numărul de voturi necesar pentru a fi adoptată. Una a fost respinsă nu a întrunit numărul de voturi pentru a fi adoptată. Luând act de această situaţie, Biroul permanent a decis ca până marţi Comisia juridică să elaboreze o hotărâre cu privire la ceea ce trebuie făcut (în cazul Şova – n.r.), care va fi supusă plenului”, a explicat vicepreşedintele social-democrat al Senatului Cristian Dumitrescu, după şedinţa Biroului permanent de marţea trecută.

Şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a exprimat, săptămâna trecută, pe marginea acestui subiect, afirmând că în situaţia în care Comisia juridică, din considerente de cvorum şi de majoritate, nu va ajunge la o concluzie, plenul Senatului urmează să tranşeze acest caz.

„Dacă avem din partea Comisiei juridice o propunere articulată, care a primit votul în comisie, atunci o supunem pe aceea plenului, care poate să o accepte sau poate să o respingă. Dacă în comisie nu se ajunge la nicio propunere pentru că nu pot să întrunească votul majoritar, atunci în plen încep discuţiile, vin propunerile, de exemplu, ale liderilor grupurilor parlamentare sau ale celorlalţi senatori şi se supun acelea la vot”, a subliniat Tăriceanu, miercurea trecută.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button