Senator PNL, urmărit penal de DNA, pentru dare de mită şi complicitate la luare de mită

de:
27 mart. 2014
0 Afișari
Senator PNL, urmărit penal de DNA, pentru dare de mită şi complicitate la luare de mită

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de următorii :

SEBASTIAN TELBIS, medic, şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, în sarcina căruia s-a reținut infracţiunea de luare de mită

IOSIF SECĂŞAN, senator, membru al Parlamentului României, în sarcina căruia s-au reținut complicitate la infracțiunea de dare de mită şi complicitate la infracțiunea de luare de mită,

IOVA MOZA, în sarcina căruia s-a reținut infracţiunea de dare de mită

Ordonanţa de efectuare a urmăririi penale arată că există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, la data de 21 februarie 2014, suspectul Iosif Secăşan, senator, membru în Comisia pentru Sănătate Publică a Senatului României, i-a solicitat suspectului Şebastian Telbis, medic, şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, încadrarea în grad de invaliditate a suspectului Iova Moza, de profesie pădurar.

Solicitarea făcută de Iosif Secăşan a fost acceptată de Sebastian Telbis care a precizat că, într-o primă fază, mai precis pentru șase luni, va încadra persoana în cauză în gradul II de invaliditate, întrucât acordarea directă a gradului I de invaliditate ar putea atrage verificări din partea Institutului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Bucureşti.

Ulterior discuţiei dintre cei doi, Iosif Secăşan a invitat în cabinet persoana supusă evaluării medicale, respectiv pe Iova Moza, context în care acesta din urmă a aşezat pe biroul de lucru al medicului dosarul medical ce conţinea şi un plic ce a fost observat, de îndată, de medicul Sebastian Telbis.

După semnarea deciziei de încadrare în grad de invaliditate de către Sebastian Telbis şi, ulterior momentului în care Iova Moza a părăsit cabinetul, Iosif Secăşan, în prezenţa lui Sebastian Telbis, a verificat conţinutul plicului, observând că era vorba de o sumă de bani.

Ulterior, la finele programului de lucru, medicul Sebastian Telbis a extras din plic și a luat suma de bani neprecizată.

Există însă date și indicii rezonabile obținute pe parcursul efectuării urmăririi penale potrivit cărora, suma primită de suspectul Sebastian Telbis în schimbul eliberării deciziei de invaliditate ar fi de 200 de euro.

Celor trei persoane li s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, informează DNA, într-un comunicat de presă remis B365.ro.

Cookies