Semnarea primului ACORD UNIVERSAL pe tema modificărilor climatice, ovaţionată la Paris. VIDEO

de:
13 dec. 2015
0 Afișari
Semnarea primului ACORD UNIVERSAL pe tema modificărilor climatice, ovaţionată la Paris. VIDEO

La Conferinţa ONU pe tema modificărilor climatice de la Paris s-a semnat un acord istoric. În total, 195 de state au adoptat sâmbătă, la Paris, primul acord universal, cu caracter constrângător, în lupta împotriva încălzirii globale, transmite Le Monde.

Acordul vizează atât o transformare – în următoarele decenii – a economiei mondiale bazate pe combustibili fosili, cât şi o încetare a ritmului încălzirii globale, scrie Reuters, citat de mediafax.ro.

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius, preşedintele COP21, a marcat anunţul cu o lovitură de ciocan în pupitru, semnalând astfel ajungerea la un acord între cele 195 de naţiuni, după 13 zile de negocieri.

În momentul în care preşedintele Conferinţei ONU a marcat, prin lovitura cu ciocanul, adoptarea Acordului, delegaţii s-au ridicat în picioare, au ovaţionat şi au aplaudat.

Acesta este primul acord care obligă toate ţările să se angajeze să-şi reducă emisiile de carbon. El este în parte constrângător, în parte voluntar.

Textul adoptat acceptă faptul că pericolul modificărilor climatice este mult mai important decât s-a recunoscut anterior şi angajează semnatarii să-şi reducă emisiile poluante.

Anterior, preşedintele francez Francois Hollande a catalogat textul drept „fără precedent”, iar secretarul general al ONU Ban Ki-moon i-a îndemnat pe negociatori să-şi „încheie sarcina”.

Documentul va intra în vigoare în 2020.

Între alte măsuri, el prevede:

– atingerea unui vârf al emisiilor cu efect de seră cât mai curând posibil, dar şi a unui echilibru între surse şi absorbanţi de gaze cu efect de seră în a doua jumătate a acestui secol

– menţinerea creşterii temperaturii globale „sub 2 grade Celsius” şi o continuare a eforturilor de limitare a acesteia la 1,5 grade Celsius

– revizuirea progreselor înregistrate la fiecare cinci ani

– finanţarea cu fonduri de mediu în valoare de 100 de miliarde anual a ţărilor în curs de dezvoltare, până în 2020, şi un angajament în vederea continuării finanţării în viitor.

Cookies