ARHIVA B365

SEJ,după transferul unui jurnalist Realitatea Tv la SRI:Serviciile nu trebuie să recruteze din presă

„Transferul jurnalistului Ovidiu Marincea de pe platoul televiziunii Realitatea TV în cadrul unui departament al Serviciului Român de Informaţii (SRI) arată că societatea românească trebuie să găsească urgent o rezolvare a acestui vid legislativ, deoarece imixtiunea serviciilor secrete în formarea opiniei publice este un atac la principiile democratice într-un stat, consideră Societatea Europeană pentru Justiţie.

Inflitrarea de agenţi în presă arată că serviciile româneşti consideră presa o vulnerabilitate şi prin astfel de tentative vrea să controleze redacţiile editorial, reprezentând, deci, o abatere de la Constituţia României”, anunţă SEJ, într-un comunicat de presă remis B365.ro.

Jurnalistul Ovidiu Marincea, fostul realizator al emisiunii „Oameni și fapte”, alături de Emma Zeicescu, de la Realitatea TV, a fost numit oficial, luni, în funcția de consilier de presă al directorului SRI, Eduard Hellvig

„Articolul 30 din Constituţie stipulează libertatea de exprimare, libertatea presei, şi arată că cenzura de orice fel este interzisă. Dar ce vedem, de fapt? Aceşti pseudo-jurnalişti care au dublă comandă nu se pot, evident, exprima liber şi, indirect, serviciile atentează la suprimarea şi cenzurarea publicaţiilor sau televiziunilor pentru care ei lucrează. Avem nevoie de o lege a presei care să interzică jurnaliştilor să fie ofiţeri sau să interzicem serviciilor să recruteze jurnalişti”, spune George Velcea, preşedintele SEJ.

Societatea Europeană pentru Justiţie mai precizează, în comunicatul citat, că le solicită lui Ovidiu Marincea şi Eduard Hellvig, directorul SRI, să explice amănunţit numirea fostului jurnalist în funcţia de coordonator pe comunicare publică.

„Ce înseamnă această funcţie? Ştim cu toţii cum comunică public SRI – prin necomunicare sau evitarea răspunsului. De când s-a negociat cu domnul Marincea? A mai avut domnul Marincea contract cu SRI? Deoarece la plecarea sa în vacanţă, de la Realitatea, vorbea despre faptul că vrea să facă cu totul altceva. Ce coincidenţă – s-a întâmplat!”, a conchis Velcea.

În acelaşi comunicat, SEJ critică modul în care Realitatea TV şi jurnaliştii de acolo au tratat acest transfer, considerând că o schimbare şi o delimitare de serviciile secrete trebuie să pornească tocmai din rândurile celor care practică jurnalismul onest. „Totodată, nu este suprinzător acest lucru, deoarece vorbim de aceeaşi televiziune care îl are ca invitat în mod constant pe domnul Robert Turcescu, despre care nu s-a lămurit nici până în ziua de azi dacă a avut un moment de rătăcire spirituală sau de pură sinceritate”, se mai precizează în comunicat.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button