ARHIVA B365

Seismolog: Cutremurul de 5,5 pe Richter va fi urmat în 2013 de unul de 7,1

Seismul cu o intensitate de 5,5 grade Richter, produs în Vrancea ieri dimineaţă, nu a risipit prognozele specialiştilor că în perioada următoare se va înregistra un cutremur între 6 şi 7 grade pe scara Richter. Seismologii doar că nu se pun de acord asupra momentului când vă avea loc un cutremur asemănător celui din 1977: intensitate de 7,2 grade Richter şi o durată de 55 de secunde.

Mircea Radulian, directorul Institului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), consideră că mişcarea telurică de ieri dimineaţa, resimţită în jumătatea de Est a ţării, a fost marele seism al anului. „România va fi lovită, în 2013, de un cutremur de 6,7-7,1 grade pe scara Richter”, susține, pe altă parte, seismologul George Purcaru. „Se poate produce oricând un cutremur de peste 6 grade Richter, dar nu mai puternic de 7”, spune și Gheorghe Mărmureanu.

Cert este că mai marii Capitalei ştiu exact ce s-ar putea întâmpla în cazul în care ar veni un cutremur cu o intensitate la fel de mare ca cea din 1977. Cu toate acestea, clădirile vulnerabile nu sunt consolidate, iar Municipalitatea pare să nu se grăbească să facă aceste lucrări. Abia s-au reabilitat 14 clădiri în aproximativ şase ani.

Concret, un document aprobat de aleşii generali şi semnat de primarul general Sorin Oprescu în 2009, cuantifică numărul victimelor şi al morţilor în cazul unui seism mare. Astfel, un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, produs seara sau noaptea, ar duce la decesul a 6.500 de bucureşteni, 16.000 ar fi răniţi grav, 10.500 – spitalizaţi, 13.000 – răniţi uşor, iar 95.000 ar rămâne captivi în clădiri sau sub dărâmături, scrie evz.ro. 

Documentul mai precizează că cele mai multe clădiri care se vor prăbuşi (40%) au un etaj- maxim patru etaje. „Din cele 23.000, pot suferi avarii grave (gradul de avariere 5) aproximativ 1.000 clădiri, dintre care peste 10% sunt înalte”, se mai precizează în document. Specialiştii susţin că au făcut şi un scenariu de zi. Dacă s-ar produce acelaşi cutremur la  ora 13.00, efectele asupra locatarilor ar fi reduse la 54%, mulţi fiind plecaţi de acasă în timpul zilei.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button