Șeful UE, la Hiroshima: Când Rusia, o țară înarmată nuclear, atacă un stat suveran, securitatea globală e amenințată

13 mai 2022
524 Afișari
Șeful UE, la Hiroshima: Când Rusia, o țară înarmată nuclear, atacă un stat suveran, securitatea globală e amenințată
Șeful UE, la Hiroshima: Când Rusia, o țară înarmată nuclear, atacă un stat suveran, securitatea globală e amenințată | Sursa foto: documentar BBC

Președintele Consiliului European, Charles Michel, se află în Japonia, unde vizitează astazi orașul Hiroshima, prima țintă din istoria omenirii a unui bombardament atomic.

UE: Rusia face referiri inacceptabile la utilizarea armelor nucleare

BBC scrie că, în timpul vizitei la un memorial din Hiroshima, oficialul UE a vorbit despre starea actuală a securității globale și despre amenințarea nucleară din prezent:

În momentul în care vorbim, securitatea globală este amenințată. Rusia, un stat înarmat nuclear… atacă națiunea suverană a Ucrainei, în timp ce face referiri rușinoase și inacceptabile la utilizarea armelor nucleare.

Președintele Consiliului European a mai declarat că memorialul de la Hiroshima a fost “o reamintire dură a urgenței” de a consolida regulile internaționale.

VIDEO | Hiroshima, dropping the bomb, BBC

Von der Leyen: Rusia e cea mai directă amenințare la adresa ordinii mondiale

Declarația de astăzi a lui Charles Michel vine a doua zi după una similară făcută ieri de președinta Comisiei Europene. Ursula von der Leyen a declarat că Rusia este „cea mai directă ameninţare” la adresa ordinii mondiale din cauza invaziei lansate împotriva Ucrainei.

Războiul pornit de Vladimir Putin împotriva Ucrainei alimentează temerile privind apariția celei mai mari confruntări dintre Rusia și Occident, în general, și dintre Rusia și SUA, în special.

Rusia şi SUA sunt  cele mai mari puteri nucleare ale lumii: Rusia deţine mai mult de 6.200 focoase nucleare, iar cele trei puteri nucleare din NATO – Statele Unite,  Marea Britanie şi Franţa – au împreună sub  6.100 de focoase, după cum reiese din datele centralizate și actualizate ale Asociaţiei pentru controlul armamentelor, o organizaţie independentă din Washington.

Cookies