Șeful SRI, Eduard Hellvig, și-a dat demisia: „Pietrificarea în funcție nu este bună”

03 iul. 2023
158 afișări
Șeful SRI, Eduard Hellvig, și-a dat demisia: „Pietrificarea în funcție nu este bună”
Șeful SRI, Eduard Hellvig, și-a dat demisia: „Pietrificarea în funcție nu este bună” | Sursa imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Într-o conferință de presă, șeful SRI, Eduard Hellvig, și-a depus demisia luni, 3 iulie 2023. În ultima sa declarație a spus că „este sănătos ca un director de servicii să aibă un mandat limitat”.

Șeful SRI, Eduard Hellvig, și-a dat demisia

După un mandat de 8 ani în funcția de director al SRI, Eduard Hellvig a anunțat că își dă demisia. Șeful SRI a fost numit în funcție la data de 3 martie 2015, la propunerea Președintelui României Klaus Iohannis.

În conferința de presă de azi, Hellvig a transmis că a discutat deja cu președintele Iohannis, și totodată, a fost informat și președintele comisiei parlamentare de control a SRI.

Șeful SRI spune că a reușit să restructureze instituția, a promovat o nouă generație în funcții de conducere și a pus la dispoziția societății informații din Arhivele Fostei Securități.

Eduard Hellvig spune că, de vreme ce și-a atins toate obiectivele, nu mai există nicio rațiune să rămână în această funcție. Astfel, șeful SRI spune că poate să încheie această etapă de viață.

„Pietrificarea în funcție nu este bună”

Pietrificarea în funcție nu este bună. Ea poate duce la setarea de obiective greșite pentru instituție, la confundarea funcției cu persoana care o deține. Nu vreau să evit abordarea frontală a unui subiect legitim dezbătut în spațiul public. Nu cred că este bine pentru democrație ca o persoană să concentreze expunerea la informație secretă pentru un timp îndelungat. Consider că din moment ce mi-am atins obiectivele propuse, nu există nicio rațiune să continui să ocup această funcție. Am reușit restructurarea instituției, am promovat o nouă generație în funcțiile de conducere și am pus la dispoziția societății informații din Arhivele Fostei Securități, a declarat Eduard Hellvig într-o declarație de presă, potrivit HotNews.ro.

Conferința de presă a fost susținută la sediul central al SRI din București.

Întreaga declarație a fost publicată de SRI și poate fi accesată AICI.

Cookies