Șeful Poliţiei Locale: Raportul comisiei de anchetă a CGMB privind achiziţiile reprezintă o manipulare

de:
26 mart. 2012
Șeful Poliţiei Locale: Raportul comisiei de anchetă a CGMB privind achiziţiile reprezintă o manipulare

Consilierul general, Ioan Gâf-Deac a prezentat vineri raportul de anchetă întocmit de o comisie a CGMB în cazul Poliţiei Locale. Gâf-Deac spunea atunci că preţurile la care au fost achiziţionate diverse obiecte sunt aberante. Astfel, o vestă reflectorizantă ajungea să coste 750 de lei, un pneu pentru maşinile Poliţiei Locale costă 2.999 de lei, o baterie-acumulator pentru maşină costă 3.436 de lei, un tricou – 174,12 lei, saci şi pungi deşeuri – 83 lei, iar o pălărie – 428,38 lei.

Șeful Poliţiei Locale, Ion Țincu, spune însă că cifrele prezentate de consilierul general sunt false. Iar ca dovadă, el a adus şi contractele încheiate pentru achiziţiile în cauză. Astfel, Poliţia a achiziţionat saci pentru deşeuri cu preţuri cuprinse între 3,9 şi 5,5 lei /rola, tricouri polo cu 35 lei /bucata, pălărie femei cu 110 lei/buc, vestă reflectorizantă cu 63 lei/buc, acumulator auto cu 286/buc, anvelopă iarnă pentru Dacia Logan cu 292,17 lei/buc sau anvelopă de iarnă Dacia Duster cu 654,19 lei/buc.

„A fost o manipulare. În raportul de anchetă, comisia a luat în considerare cifrele din planul anual de achiziţii, care reprezintă doar o estimare şi care se face înainte de aprobarea bugetului. De altfel, suma estimată de noi în plan a fost redusă semnificativ la aprobarea bugetului. Fie nu se cunoaşte ce reprezintă un plan anual de achiziţii, fie a fost rea voinţă. Oricum eu îi cer domnului consilier Gâf-Deac să îşi ceară scuze public faţă de cetăţenii pe care i-a informat incorect”, a declarat, luni, Ion Țincu.

În raportul de anchetă al CGMB se menţiona şi că în 2011, 60% din achiziţii s-au făcut prin încredinţare directă şi nu prin licitaţie. Șeful Poliţiei Locale a spus, luni, că deocamdată nu deţine o cifră în ceea ce priveşte procentul contractelor încredinţate direct, dar că alegerea acestei proceduri a fost motivată. „În cazul anvelopelor de iarnă a fost o urgenţă. Eram obligaţi prin lege ca la 1 noiembrie să avem maşinile echipate cu anvelope de iarnă, iar licitaţia ar fi durat prea mult. Am achiziţionat şi o baterie de maşină prin încredinţare directă, pentru că nu mai funcţiona maşina altfel şi aveam nevoie urgenţă de ea. Piesele de schimb pentru maşini le luăm atunci când apare o problemă, şi fiind urgenţe le achiziţionăm prin încredinţare directă”, a mai precizat Ion Țincu.