Șeful Gărzii de Mediu, întrebat dacă ar bea apă din râurile din România: „Pot să beau o cană, dar mai mult de o cană înseamnă boală”

30 mai 2021
73 Afișari
Șeful Gărzii de Mediu, întrebat dacă ar bea apă din râurile din România: „Pot să beau o cană, dar mai mult de o cană înseamnă boală”

Comisarul General al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu a semnalat poluarea ridicată din râurile României, și a afirmat că ar avea curaj să bea cel mult o cană dintr-o apă curgătoare, de teama bolilor. Mai mult, Berceanu este de părere că multe pensiuni din zonele de munte își varsă conținutul foselor septice în râuri.

Octavian Berceanu a fost invitat la Digi24 unde a explicat cum toate deșeurile care sunt prelucrate și deversate ilegal, care conțin adesea substanțe toxice, ajung în cele din urmă să polueze pânza freatică, astfel că aceste acțiuni constituie o amenințare la adresa sănătății românilor și chiar o amenințare la adresa securității naționale, este de părere șeful Gărzii de Mediu. Din păcate, numărul lacurilor și râurilor din țară care se confruntă cu munții de gunoaie a crescut vertiginos în ultimii ani. Și mai alarmant este că proprietarii pensiunilor de la munte au obiceiul să își deverseze apa din fosele septice în râuri.

„M-am spălat pe mână cu multe tipuri de apă din canalizări, ca să zic așa, ca să văd a ce miroase, ce se întâmplă”, a explicat Octavian Berceanu.

Berceanu: Aș bea apă dintr-un râu, dar înainte să treacă de prima pensiune. Multe pensiuni deversează apa din fose în râuri

Șeful Gărzii de Mediu a fost întrebat dacă există vreun râu de unde ar bea apă fără să aibă vreo grijă. Acesta a subliniat că ar putea bea din zona de unde cursul de apă izvorăște, însă nu ar mai face acest lucru odată ce râul trece de prima pensiune.

„Poate aş bea de undeva din Făgăraş, de unde pleacă un râu. De unde pleacă, de la izvor. Dar după ce trece de prima pensiune, eu nu mi-aş mai permite să beau din apa aceea de râu”, a explicat Berceanu.

Octavian Berceanu a făcut de asemenea o declarație îngrijorătoare: proprietarii de pensiuni deversează apa din fose în apele curgătoare. Aceștia, potrivit șefului Gărzii de Mediu, fac acest lucru noaptea, feriți de privirile turiștilor. Mai mult, acest lucru provoacă un miros insuportabil noaptea, spune Berceanu.

„Din păcate, am fost pe munte, am fost pe văi şi foarte multe pensiuni deversează apa din fose în râuri. Că nu o fac ziua, că o fac noaptea la 12:00 şi dacă mergi în câte o staţiune şi dacă ai deschis geamul undeva la 12:00 – 1:00 noaptea, înnebuneşti de mirosul care există acolo şi te întrebi de ce nu miroase aşa şi în mijlocul zilei. Care e diferenţa între ora 12:00 ziua, în amiaza mare, şi 12:00 noaptea?”, a semnalat Octavian Berceanu.

„Mai mult de o cană înseamnă boală”, a avertizat Berceanu

Șeful Gărzii de Mediu a recunoscut că nu ar avea încredere să bea apă dintr-un râu din România.

„Pot să beau o cană, dar asta doar aşa, ca să nu mă îmbolnăvesc, dar mai mult de o cană înseamnă boală pentru cei mai mulţi dintre noi. Asta este realitatea”, a declarat, Octavian Berceanu.

Mai mult, acesta a menționat că în cele două luni de când se află la cârma Gărzii de Mediu s-a axat pe scoaterea adevărului la suprafață.

„Să vedem ce avem. De aici, putem face strategii, de aici putem pleca mai departe, putem construi, putem remedia ce n-am reușit să facem în 30 de ani. Dar mai întâi trebuie să fim onești cu noi, să nu ne furăm căciula unul altuia, să punem realitatea pe masă, să vedem: ce avem, poluare în pânza freatică? Da. Masivă? Da. Avem o tensiune maximă la graniţele României. Vorbim de conflictul din Ucraina sau conflict militar în altă parte, dar nu ne uităm la faptul că ne intră aceste deşeuri în România și înseamnă mortalitate, înseamnă distrugerea mediului, distrugerea calităţii vieţii, pierderi de bani fantastice pentru noi”, a încheiat Berceanu.

 

Cookies