Şeful ELCEN: Sistemul de termoficare din Capitală, la un pas de ÎNCHIDERE, din cauza datoriilor

de:
17 feb. 2015
0 Afișari
Şeful ELCEN: Sistemul de termoficare din Capitală, la un pas de ÎNCHIDERE, din cauza datoriilor

„Când două entităţi merg către fuziune, se face un proiect, care trebuie să arate proiecţiile financiare, o strategie de dezvoltare. Noi avem adrese prin care am solicitat RADET să creăm grupuri de lucru, să avem o strategie comună, dar nu am primit răspuns. Potrivit memorandumului de fuziune, Primăria Capitalei trebuie să facă o delegare de serviciu prin licitaţie către un operator privat, care să fie un fel de Apa Nova. Fără proiecţii, nu ştiu dacă va fi un lucru bun. Există studiul de oportunitate pentru transformarea RADET în societate, dar trebuie să şi fundamentezi şi să arăţi cum se va menţine preţul gigacaloriei pentru populaţie”, a spus Ignat, pentru ziarulring.ro.

„Acum avem 570 de milioane de lei la bănci şi 315 milioane la gaze. La bugetul de stat mai avem undeva la 70 de milioane de lei. Sugrumarea economică a sistemului de termoficare, pe principiul „lasă să crească datoria, că oricum se stinge prin fuziune”, şi întârzierile în fuziune duc la moartea sistemului. Datoriile trebuie plătite până la urmă. Băncile sunt interesate îndeaproape de bunul mers al companiei, pentru că astfel li se diminuează riscurile de a-şi recupera banii. Şi, atunci, trebuie să le arăţi cum va funcţiona viitoarea companie şi cifrele. Pentru că, altfel, şi băncile pot ataca inclusiv fuziunea sau transferul către Primăria Capitalei. Le datorezi bani şi dacă nu li se prezintă o garanţie că, prin aceste schimbări, banii lor sunt în siguranţă, vor lua toate măsurile legale să-şi recupereze banii. Pot anula eşalonarea pe trei ani şi să declare creditul scadent imediat, blochează conturile la banca respectivă şi te duci şi către alte bănci prin executare. Băncile au puterea asta ca să-şi recupereze banii, iar banii şi-i vor recupera omorându-ne pe noi. Ne pot băga în insolvenţă”, a mai spus Ignat, precizând şi că există riscul ca preţul gigacaloriei să crească.

Continuarea pe ziarulring.ro.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, săptămâna trecută, că Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) nu doreşte şi nu a dorit niciodată să fuzioneze cu RADET, deşi există un memorandum care a fost aprobat de către Guvern, în acest sens.

Cookies