Şeful Comisiei de Etică: Pagubele de imagine produse de plagiatul lui Ponta sunt uriaşe

de:
10 iul. 2015
0 afișări
Şeful Comisiei de Etică: Pagubele de imagine produse de plagiatul lui Ponta sunt uriaşe

Profesorii Universitatii din Bucureşti spun că în străinătate au fost întrebaţi frecvent cum se face doctoratul în România, după acuzaţiile de plagiat aduse unor politicieni.

Victor Ponta, Olguţa Vasilescu, Ştefania Duminică sau Gabriel Oprea sunt oameni politici care şi-au luat doctoratul la Universitatea din Bucureşti şi asupra cărora au planat acuzaţii de plagiat.

Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica din Universitatea Bucuresti, a declarat, joi, ca „pagubele de imagine pentru universitatea romaneasca produse de acel caz din 2012 sunt uriase”.

In cadrul unei conferinte de presa sustinute la Universitatea din Bucuresti, Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a universitatii, a declarat, citat de HotNews.ro, ca „faptul ca in aceasta Comisie de Etica ce a fost numita de domnul rector la preluarea mandatului, in 2012, a trebuit sa ne confruntam cu un caz de magnitudine uriasa – era vorba de premierul in exercitiu al Romaniei – a creat o situatie extraordinara. Pagubele de imagine pentru universitatea romaneasca produse de acel caz din 2012 sunt uriase: romani care s-au realizat in materie academica in strainatate au fost chestionati acolo – din Israel, pana in America – in legatura cu modul in care se iau si se dau doctoratele in Romania”.

„Ce s-a intamplat? De ce ne-am asumat riscul atunci sa analizam cazul Ponta si astazi, pentru ca legea care ii excepteaza pe demnitari ne este impinsa pe gat, sa nu mai facem lucrul asta? Noi am muncit degeaba. Ne-am expus atunci si rezultatul a fost ca premierul este in continuare doctor, Ministerul a refuzat sa ii retraga titlul. Parca e ceva, numai cu prim-ministri… unul in 2012, altul acum in 2015. Nu sunt unii mai cuminti. Numai functii din acestea, primar de mare municipiu, samd.”, a continuat profesorul universitar.

Marian Popescu a avertizat ca, in urma cu o zi, „Consiliul National de Etica a aruncat praf in ochi comunitatii academice cu acel raport [in care a sustinut ca Gabriel Oprea nu ar fi plagiat – n.red.]. Nu au facut nicio analiza. Si este cu totul regretabil ca se intampla acest lucru. De altfel au facut lucrul acesta si in cazul dlui Victor Ponta”.

Consiliul Naţional de Etică din subordinea Ministerului Educaţiei a soluţionat miercuri cazul lui Gabriel Oprea. Verdictul: nu a plagiat. În urmă cu 3 ani, acelaşi consiliu a analizat şi lucrarea premierului Ponta. Concluzia a fost aceeaşi: nu a plagiat. În paralel, o comisie a universităţii a demonstrat că doctoratul lui Victor Ponta este un plagiat. În cazul lui Gabriel Oprea, însă, profesorii nu vor merge mai departe cu analiza. Cererea profesorilor universitari merită însă atenţie, potrivit ministrului Educaţiei, citat de tvr.ro.

Citeşte toate declaraţiile din conferinţă pe HotNews.ro.

Cookies