Şeful ASF, Dan Radu Ruşanu, urmărit penal de DNA

de:
21 feb. 2014
0 Afișari
Şeful ASF, Dan Radu Ruşanu, urmărit penal de DNA

Iată și comunicatul DNA: „În completarea informaţiilor referitoare la dosarul penal privind suspiciuni de fapte de corupţie în legătură cu activitatea unei societăţi de asigurări (detalii în comunicatele nr. 59, 63, 65, 67 din 28 ianuarie 2014 și 69 din 29 ianuarie 2014 ), Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au extins urmărirea penală şi faţă de RUŞANU RADU DAN, preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu;

Din ordonanța de extindere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii rezonabile potrivit cărora :

În perioada mai – iunie 2013, inculpaţii Carabulea Ilie, Mîrzac Marian, Mustăţea Radu, împreună cu alte persoane, au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni legate de protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica SA.

În urma cercetărilor efectuate până în prezent au rezultat date cu privire și la participarea altor persoane la activitatea infracţională care face obiectul cercetărilor prezentei cauze penale.
Astfel, din aceeaşi ordonanţă de extindere rezultă că există date şi indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul lunii decembrie 2013, suspectul Ruşanu Radu Dan a exercitat presiuni, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, asupra mai multor societăţi de asigurări, urmărind şi reuşind impunerea inculpatului Mustăţea Radu, la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), (asociaţie profesională formată din toate societățile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde).
De asemenea, cunoscând că inculpatul Mîrzac Marian proteja interesele financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A., suspectul Ruşanu Radu Dan a întreprins demersuri în vederea înlăturării, din cadrul Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară a suspectului Tudor Daniel George, care deţinea funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor şi în vederea înlocuirii acestuia cu Mîrzac Marian. În felul acesta președintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasă a intereselor S.C. CARPATICA ASIG S.A.

În acest context, suspectul Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup. Astfel, acesta a întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 93/2013, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurările şi reasigurările în România şi a avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16.10.2013 şi publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013.

Suspectului Ruşanu Radu Dan i s-au prezentat acuzaţiile şi calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod procedură Penală.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Facem precizarea că urmărirea penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Potrivit anchetatorilor, „în perioada 10-16 iunie 2013, la cererea unei persoane (membru neexecutiv în conducerea ASF, reprezentând interesele unei societăți de asigurări) învinuita Chițoiu Laura Elena, director al Direcției Avizări din cadrul A.S.F., a devansat interviul pentru ocuparea funcției de director general al acelei societății de asigurări. Astfel, deși interviul era stabilit pentru data de 10 iulie 2013, în urma demersurilor învinuitei Chițoiu Laura Elena, interviul a fost devansat pentru data de 19.06.2013. Pentru a se asigura că funcția de director general va fi ocupată de o anumită persoană care îi fusese indicată, Chițoiu Laura Elena a modificat componența comisiei de examinare, asigurându-se că membrii care o vor examina pe candidată nu vor pune întrebări incomode, facilitând acesteia ocuparea funcției de director general al societății de asigurări.

În acest fel, Chițoiu Laura Elena și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, asigurându-i persoanei care a ocupat funcția de conducere la societatea de asigurări pentru care s-a făcut intervenția un folos nepatrimonial, lucru de natură să creeze o tulburare însemnată Autorității de Supraveghere Financiare, instituție care este reglementată să vegheze asupra îndeplinirii condițiilor legale de funcționare de către societățile de asigurări de pe teritoriul României, în vederea asigurării stabilității pieței de asigurări”, se arată într-un comunicat al DNA.

CITEŞTE ŞI Dan Radu Ruşanu a câştigat 72.000 de euro în decembrie. Veniturile sefului Autoritatii pentru Supraveghere Financiara, Dan Radu Rusanu, sunt chiar mai mari, decat ale sefului FED, Banca Centrala Americana.

Milionarul român Ilie Carabulea, omul de afaceri care controlează grupul Carpatica, Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig, şi Radu Mustăţea, membru în CA al acestei companii, au fost reţinuţi  de procurorii anticorupție la sfârşitul lunii ianuarie, fiind ulteruor arestaţi. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează cercetări penale față de CARABULEA ILIE, proprietar al firmelor S.C. ATLASSIB S.R.L. și S.C. TRANSCAR S.R.L. (societăți prin intermediul cărora deține și controlează în mod indirect societatea de asigurări S.C. CARPATICA ASIG S.A.), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, cumpărare de influență, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la uz de fals.

Din rezoluția de începere a urmăririi penale întocmite de procurori au rezultat următoarele:

”În intervalul mai – iunie 2013, învinuitul Carabulea Ilie, învinuiții Mîrzac Marian și Mustățea Radu, împreună cu alte persoane au constituit o asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Prin inițierea, respectiv, constituirea acestui grup infracțional, Carabulea Ilie și Mîrzac Marian au reușit, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, să tergiverseze și să influențeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F) față de societatea de asigurări deținută și controlată indirect de Carabulea Ilie, astfel încât să nu reiasă deficiențe grave. În acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiară a mai multor funcționari din cadrul A.S.F. Un alt obiectiv urmărit a fost acela de a menține societatea, în mod fraudulos, pe o poziție convenabilă în topul reclamațiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 și, implicit, creșterea artificială a gradului de încredere în raport cu potențialii clienți.

Învinuitul Carabulea Ilie l-a promovat, susținut și cointeresat financiar, în mod constant pe fostul director Mîrzac Marian (care a ocupat această funcție în intervalul 16.05.2012 – 23.04.2013), pentru a fi ales în conducerea A.S.F. Din poziția de membru neexecutiv în cadrul conducerii A.S.F., ocupată cu începere din data de 24 aprilie 2013, Mîrzac Marian a făcut demersuri pentru a asigura protecția societății de asigurări deținute în mod indirect de Carabulea Ilie și pentru a evita suspendarea autorizației de funcționare de pe piața asigurărilor din România, până la remedierea deficiențelor.

Finanțatorul grupării infracționale constituite, Carabulea Ilie, l-a desemnat ca intermediar în relația cu Mîrzac Marian, pe Mustățea Radu care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infracționale ale lui Mîrzac Marian, precum și informații confidențiale obținute de la acesta din urmă.

Gruparea infracțională susmenționată a fost sprijinită de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea și un alt funcționar cu atribuții de conducere și execuție în cadrul A.S.F. Mai multe, aici. 

Cookies