ȘTIRI

Şeful ANRP, George Băeşu, şi doi vicepreşedinţi ai instituţiei au demisionat

George Baesu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), i-a inaintat premierului Victor Ponta un memoriu in care reclama ca institutia este obligata la amenzi pentru neplata in termen a titlurilor de despagubire. Seful ANRP si-a depus si demisia, alaturi de cei doi vicepresedinti, informeaza wall-street.ro.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că demisia vine în urma amenzilor uriaşe primite de conducerea instituţiei pentru că nu retrocedează terenurile la timp.

„Problema este extrem de gravă la ANRP. Parchetul face largi investigaţii privind modul în care s-au retrocedat sau restituit proprietăţi de valori uriaşe. Pe de altă parte, conducerea ANRP este amendată zilnic că nu retrocedează în termen de 30 zile. Trebuie să plătească amenzi care sunt mult peste veniturile lor. În februarie au primit amenzi care sunt de trei ori cât salariile lor. Nu se poate să ai amenzi din partea instanţelor pentru că nu mai vrea să lucreze nimeni. Voi vorbi cu ministrul Justiţiei şi ministrul Finanţelor să găsim o soluţie pentru ca oamenii să nu mai ajungă să plătească amenzi dacă nu retrocedează terenurile în 30 de zile. Decât să facă ceva ilegal sau să fie amendaţi au preferat să demisioneze. Vom stabili miercuri în şedinţa de Guvern ce trebuie făcut”, a declarat Ponta, la sediul PSD.

George Baesu a motivat ca in memoriu este precizat ca impotriva ANRP exista mii de procese in care este solicitata amendarea conducerii institutiei cu zeci de mii de euro pentru neemiterea sau neplata in termenul legal de 30 zile a titlurilor de despagubire, pentru dosare din urma cu mai multi ani, existand deja decizii ale instantei in acest sens, scrie hotnews.ro.

„Avem o situatie exceptionala la ANRP. Cred ca suntem singura institutie din Romania impotriva careia exista mii de procese in cadrul carora cetatenii cer amendare pentru neplata sau pentru neemiterea de titluri de despagubire. In conditiile Legii contenciosului administrativ, suntem in situatia in care instantele ne aplica amenzi nu pentru faptul ca nu am face bine ce facem, ci pentru ca nu facem in 30 de zile. Cu alte cuvinte, ajungem noi, cei care am descoperit mizeria din domeniul retrocedarilor, sa platim pentru ca altii au furat cat au putut din acest domeniu, oamenii nemultumiti au facut procese in instanta, iar instantele astazi amendeaza pe cei care nu sunt in stare ca, in 30 de zile de cand apare o hotarare, sa fie in executare”, a sustinut Baesu.

El a aratat astfel ca membrii conducerea ANRP se afla in situatia de a plati amenzi de zeci de mii de euro pentru ca nu au stiut sa fie „Supermeni”. „Ajungem sa platim individual, cei care ne-am asumat sa spunem adevarul despre ce s-a intamplat in Romania in acest domeniu. Noi suntem plimbati prin toata tara pentru astfel de procese, iar legea astazi, asa cum e scrisa, este interpretata de unii in sensul ca putem fi amendati si in trecut”, a spus Baesu.

El a precizat ca memoriul a fost inaintat premierului alaturi de demisia sa si a celor doi vicepresedinti, iar seful Guvernului a cerut ca memoriul sa intre in atentia Ministerului Justitiei, pentru verificari.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button