Șeful ANPC vrea ca numele firmelor sancționate să fie divulgate: „Nu vreau să ascundem gunoiul sub preș”

15 sept. 2022
292 Afișari
Șeful ANPC vrea ca numele firmelor sancționate să fie divulgate: „Nu vreau să ascundem gunoiul sub preș”
Sursa imagine: Inquam Photos/ George Calin

Dacă până acum, numele operatorilor economici sancționați de ANPC se aflau cu greu sau chiar deloc, iată că șeful ANPC a dat un ordin clar: vrea ca numele firmelor sancționate să fie divulgate. Horia Constantinescu: „Îmi asum această decizie!”.

Șeful ANPC vrea ca numele firmelor sancționate să fie divulgate

Toate comunicatele transmise de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului vor conține și numele firmelor sancționate în urma controalelor desfășurate de instituţie, în momentul în care constatările inspectorilor, care pot afecta sănătatea, viaţa sau interesele economice ale oamenilor pot fi dovedite prin intermediul imaginilor foto-video sau documentelor, potrivit Agerpres.

Președintele ANPC a stabilit un set de reguli necesare pentru fluidizarea comunicării cu mass media, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local.

Conform documentului ANPC, comisarilor şefi, comisarilor şefi adjuncţi, purtătorilor de cuvânt sau oricărui angajat al instituţiei, cu excepţia preşedintelui instituției sau a celor desemnaţi de acesta, li se interzice emiterea de opinii şi puncte de vedere referitoare la rezultatele la nivel naţional ale acestor tematici sau la orice alte subiecte care privesc activitatea instituţiei, la nivel naţional.

Astfel, informațiile emise de ANPC în urma acţiunilor de control trebuie să conţină: perioada de derulare a acţiunilor, ce a stat la baza acestora (tematică naţională/regională/locală, reclamaţie/sesizare de la consumatori etc.), numele operatorilor economici şi denumirea comercială a locaţiilor (atunci când constatările comisarilor, care pot afecta sănătatea, viaţa sau interesele economice ale consumatorilor, pot fi probate cu imagini foto-video sau documente), sancţiunile aplicate pentru neregulile constatate (numărul şi valoarea amenzilor, numărul avertismentelor, măsurile complementare aplicate), abaterile identificate de comisari.

Horia Constantinescu: „Nu vreau să ascundem gunoiul sub preș!”

„Vreți sa știți CINE? Eu așa cred!
“Adevărul poate fi denaturat prin minciună, dar şi prin tăcere.” Cicero
Printr-un ordin semnat ieri am transmis colegilor ca TREBUIE sa comunice cu presa!
Dar nu acest aspect este important ci faptul ca TREBUIE sa spună NUMELE operatorului economic sancționat!
Îmi asum aceasta decizie! NU VREAU SA ASCUNDEM GUNOIUL SUB PRES!
Mai bine nu ajung sa fie sancționați!
Dacă sunt depistați cu nereguli, TREBUIE sa le cunoașteți!
Cei serioși nu se vor teme!”, declara Horia Constantinescu, șeful ANPC, într-o postare pe Facebook.

Totodată, ANPC anunță că nu vor fi divulgate informaţii despre acţiunile care se află în desfăşurare, rezultate parţiale ale controalelor sau acţiunile viitoare, indiferent că aparţin tematicilor naţionale, locale sau sunt ocazionate de reclamaţii/sesizări primite de la consumatori.

Cookies