ARHIVA B365

Şeful Agerpres, Alexandru Giboi, acuzat în Parlament că a „transformat Agerpres în agenție de voiaj”

Alexandru Giboi a fost criticat atât de parlamentari ai Opoziției, cât și de deputatul PSD Mădălin Voicu. Acesta i-a transmis lui Giboi în legătură cu greșeală din broșură: „Să fiți atent la detalii pentru că sunt lucruri pe care la raport va trebui să le avem mai clar, mai conturat”, adăugând că s-au descoperit și alte greșeli în broșură. De asemenea, el l-a întrebat, ironic, pe Giboi, dacă îi place să călătorească, referindu-se la faptul că șeful Agerpres a mers în nenumărate delegații, scrie evz.ro.

„Numai cine nu muncește nu greșește. Evident, greșim”, s-a apărat Giboi.

Deputatul Radu Popa i-a reproșat că i-a stricat imaginea lui Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: „cred că aţi nenorocit imaginea unui ministru foarte bun”.

La rândul său, deputata Liliana Mincă, din Grupul Parlamentar Democrat și Popular, l-a acuzat pe Giboi că a transformat Agerpres în agenție de voiaj. „Ați transformat Agerpres în agenție de voiaj. Acele interviuri puteau fi transmise electronic. Nu trebuia să vă deplasați pe banii statului. Vă cer demisia. Vă faceți responsabil pentru ce s-a întâmplat la MAE”, a spus, la rândul său, Liliana Mincă.

Alexandru Giboi a precizat că eroarea tehnică a aparținut Agerpres iar persoana care a avut în responsabilitate tehnoredactarea și designul broșurii a fost sancționată.

„Recunosc încă o dată că greșeala tehnică ne-a aparținut, bunul de tipar a fost dat de Ministerul Afacerilor Externe, broșura respectivă a fost imprimată în două exemplare iar costul unei broșuri s-a ridicat la suma de 14,70 lei. Nu cred că e cazul acum ca două instituții partenere și cu o colaborare foarte bună să aibă o discuție interinstituțională din care ar putea rezulta că se aruncă pisica dintr-o parte în alta. Fiecare am avut partea noastră de vină, fiecare am luat măsurile necesare legale. (…) A fost sancționat un singur om, pentru că un singur om a lucrat la acea broșură, eu nu am văzut acea broșură. Ea a fost realizată de noi tehnic, în colaborare cu MAE, probabil și de aici a apărut greșeala, pentru că domnișoara respectivă, știind că va fi verificată de MAE, nu i-a acordat atenția întreagă pe care trebuia să i-o acorde”, a spus Giboi, în ședința Comisiei de cultură.

În plus, membrii Comisiei au cerut şi un raport privind deplasările externe şi interne pentru Agenţia Naţională de Presă, ocazie cu care directorul general al instituţiei a înmânat fiecărui parlamentar o mapă cu toate detaliile – invitaţii, note de deplasare şi rapoarte de activitate.

”În urma participării Agenţiei la aceste evenimente, am reuşit ca în luna decembrie 2013 să fiu ales preşedinte al Asociaţiei Balcanice a Agenţiilor de Presă pentru un mandat de un an. La finalul acelui mandat, prin votul unanim al colegilor din Asociaţie, am fost ales în funcţia de secretar al aceleaşi Asociaţii, cu mandat de doi ani. În noiembrie 2014, cu ocazia reuniunii Asociaţiei Agenţiilor de Presă de la Marea Neagră, am fost ales în conducerea acestei Asociaţii. Toate acestea nu se puteau obţine fără o prezenţă efectivă la faţa locului. Pe de altă parte, am avut parte de colaborare cu comunităţile româneşti din exterior, Diaspora română, avem parteneriate încheiate cu asociaţii din Belgia, din Spania şi din Italia, scopul fiind acela de a ajuta mass-media românească de peste hotare (…) să evolueze, oferindu-le cunoştinţele noastre, sprijinul colegilor mei, profesionalizare, fluxuri de ştiri care să funcţioneze ca suport pentru publicaţiile lor şi parte din experienţa noastră’, a menţionat Alexandru Giboi.

Purtătorul de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, Brânduşa Predescu, a fost demis după incident. Tot atunci, permierul Victor Ponta a menţionat că „cine greşeşte, plăteşte”.

„Cine a greşit, plăteşte. Înţeleg că se întâmplă şi la case mai mari, am văzut că domnul Plevneliev Rosen este preşedintele României pe pagina oficială a MAE german. Vreau să vă rog să vă vedeţi de treabă în continuare şi, dacă cineva greşeşte, înţeleg că plăteşte”, a precizat Ponta.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button