ARHIVA B365

Şefii puşcăriilor cheltuiesc lunar mii de euro la hoteluri

Bilanţul lunar al cheltuielilor ANP arată că mii de euro se duc pe nopţi de cazare pentru şefi. Pe lângă serviciile hoteliere, deplasările şi mâncarea ocupă locuri fruntaşe la capitolul cheltuieli, potrivit România TV.

CÎŢI BANI AU CHELTUIT ŞEFII PENITENCIARELOR IUNIE:

6.000 de EURO – servicii hoteliere

4.000 de EURO – deplasări

sursa: ANP

CÎŢI BANI AU CHELTUIT ŞEFII PENITENCIARELOR APRILIE:

6.500 de EURO – servicii hoteliere

4.500 de EURO – catering

sursa: ANP .

Astfel de cheltuieli nu sunt justificate, în condiţiile în care statul român a fost condamnat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) la plata a 7.000 de euro daune materiale cetăţeanului Mircea Dan Butiuc pentru tratamentul degradant la care a fost supus în timpul detenţiei din penitenciarul de la Poarta Albă. Reclamaţia a fost depusă de cetăţenii români Mircea Dan Butiuc şi Andrei Dumitrof în 2007, dar ulterior cel de-al doilea a anunţat CEDO că renunţă la acţiune în iunie 2013, potrivit unui comunicat emis de CEDO.

Mircea Dan Butiuc a fost condamnat în 2006 pentru trafic de droguri la opt ani de închisoare în penitenciarul de la Poarta Albă. El a fost eliberat condiţionat în 2010 şi trăieşte în prezent în Constanţa. Ambii bărbaţi s-au plâns la CEDO de tratamentul inuman şi degradant la care au fost supuşi în timpul detenţiei. Mircea Dan Butiuc s-a plâns în special că a trebuit să trăiască într-o celulă de 35 mp împreună cu alţi 14 prizonieri, fără o ventilaţie corespunzătoare. În plus, el a reclamat lipsa de igienă şi a încălzirii în timpul iernii, precum şi faptul că celula în care trăia era infestată cu păduchi şi gândaci. Nu în ultimul rând, el s-a plâns de faptul că a fost silit în mod regulat să se dezbrace pentru a fi percheziţionat, precum şi faptul că a fost supus la intimidări de către paznicii închisorii.

CEDO a decis că articolul 3 al Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, privind interzicerea torturii şi a tratamentului degrandant, a fost încălcat şi a dispus ca statul român să-i plătească lui Mircea Dan Butiuc daune materiale de 7.000 de euro şi cheltuieli de judecată de 35 de euro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button