Șefii Metrorex cer în instanță suspendarea majorării salariilor pentru 5.500 de angajați

23 iun. 2021
98 afișări
Șefii Metrorex cer în instanță suspendarea majorării salariilor pentru 5.500 de angajați
Sindicaliștii Metrorex - protestul din luna martie.

Șefii Metrorex cer în instanță suspendarea majorării salariilor cu 18%, de care 5.500 de angajați beneficiază din 1 noiembrie anul trecut, majorare pe care Ministerul Transporturilor o consideră ilegală.

Conducerea Metrorex a înaintat o acțiune în acest sens la Tribunalul București. Aceștia le cer magistraților să suspende de urgență, prin ordonanță președințială, aplicarea contractului colectiv de muncă negociat în toamna anului trecut prin care cei circa 5.500 de angajați au primit salarii mai mari de la 1 noiembrie.

Potrivit sindicaliștilor, cererea șefilor Metrorex se va judeca la data de 24 iunie, conform Digi24.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, s-a arătat în repetate rânduri scandalizat că în pandemie la Metrorex au crescut lefurile, în condițiile în care veniturile companiei au fost în scădere, iar foștii șefi nu au achitat contribuțiile angajaților la pensie și sănătate.

Practic au fost acumulate datorii la buget pentru a fi acoperite câștigurile nete.

„Legat de salarizarea în cadrul Metrorex, s-a bătut domnul Rădoi cu cărămida în piept că nu se schimbă nimic, nici personalul, nici salariile. Asta este matematic şi contabil imposibil, pentru că bugetul prevăzut pentru Metrorex nu acoperă plata salariilor la nivelul actual, pentru angajaţii actuali.

Aşa că există doar variante matematice simple. Ori se acceptă de către salariaţii Metrorex o renegociere, adică acea creştere salarială de 18% de anul trecut să nu mai aibă loc, sau să aibă loc eşalonat, ori se ajunge la disponibilizări. Există şi varianta a treia, mai puţin fericită, intrarea în insolvenţă, care permite companiei să facă şi disponibilizări, şi scăderi de salarii”, spunea Cătălin Drulă în luna martie.

Cookies