Șefa Gărzii de Mediu aduce acuzații grave Primăriei Capitalei. „Poluarea în București e permanentă”

23 feb. 2022
199 Afișari
Șefa Gărzii de Mediu aduce acuzații grave Primăriei Capitalei. „Poluarea în București e permanentă”
Șefa Gărzii de Mediu aduce acuzații grave Primăriei Capitalei. „Poluarea în București e permanentă”. Sursa foto: Unsplash

Șefa Gărzii de Mediu București, Mărioara Artemis-Gâtlej, acuză lipsa de comunicare și colaborare dintre instituția pe care o conduce și Primăria Capitalei. În acest sens, ea susține că în prezent nu există un protocol între PMB și Garda de Mediu, astfel că cele două instituții nu pot colaborare pentru sprijinirea inspectorilor care desfășoară controale și descinderi.

Mai mult, potrivit șefei Gărzii de Mediu București, Capitala nu dispune de un inventar al locuințelor care utilizează orice alt combustibil în afară de gazul metan, nici de un registru al spațiilor verzi. Totodată, autoritățile nu ar dispune nici de un inventar al mijloacelor de transport în comun împărțite pe normele de poluare aferente, conform Antena 3.

Șefa Gărzii de Mediu București acuză lipsa de colaborare cu Primăria Capitalei și primăriile de sector

De asemenea, și colaborarea cu primăriile de sector este deficitară, potrivit Mărioarei Artemis-Gâtlej.

„Primăriilor de sector, nu avem un inventar al mijloacelor de transport pe norme de poluare, nu avem un registru al stațiilor verzi în București. Noi am avut discuții în mod repetat (cu primăriile de sector – n.r.), la începutul acestui an am încheiat chiar și protocoale de colaborare cu primăriile de sector, prin Poliția Locală, să ne acordăm sprijin.

Vreau să vă spun că s-a modificat legislația pe gestiunea deșeurilor anul trecut, competențe pe aplicarea prevederilor acestui act normativ s-au dat și Poliției, Poliției Locale”, a declarat șefa Gărzii de Mediu.

Numărul de comisari ai Gărzii de Mediu este insuficient, spune șefa instituției

Mai mult, lipsa unui protocol dintre Primăria Capitalei și Garda Națională de Mediu afectează modul în care instituția își desfășoară activitățile, deoarece aceasta dispune de un număr redus de comisari – 550 în toată țara, iar fiecare comisariat din țară dispune în medie de circa 6-8 comisari.

Astfel, Garda de Mediu gestionează și verificarea poluatorilor industriali precum și a transferului de deșeuri în punctele de trecere a frontierei. În acest sens, Mărioara Artemis-Gâtlej a precizat că este necesar un parteneriat cu Poliția Locală pentru depistarea și stoparea depozitelor necontrolate de deșeuri și pentru serviciile ilegale care duc la generarea unui disconfort olfactiv simțitor, dar și la un pericol semnificativ pentru sănătatea celor din jur.

 

Cookies