Şefa DNA: Un secretar de stat a primit mită, deși asistase la flagrantul unui coleg

de:
25 nov. 2015
0 Afișari
Şefa DNA: Un secretar de stat a primit mită, deși asistase la flagrantul unui coleg

Într-un interviu la Digi 24, Laura Codruța Kovesi a declarat că un secretar de stat care a continuat să ia mită, deși asistase la prinderea unui coleg în flagrant delict și deci, știa că procurorii anticorupție sunt atenți la practicile din minister.

„Cu toate că în fiecare an au fost persoane anchetate, persoane arestate, persoane condamnate pentru acest gen de infracțiuni, cu toate acestea, continuă să se comită infracțiuni. Este extrem de dificil de explicat, spre exemplu, într-un dosar în care a fost anchetat un secretar de stat, cum acesta a continuat să primească mită și să continue fapte de corupție, în condițiile în care, cu câteva luni înainte de a fi prins de DNA, a asistat la prinderea în flagrant a unui coleg care lucra în același minister cu el. Cu toate aceste, în afară de faptul că și-a conspirat activitățile și a încercat să evite discuțiile sau întâlnirile directe cu cei care-i ofereau mita, nu s-a gândit că ar trebui să renunțe”, a dezvăluit la Digi24 procurorul-șef al DNA.

Săptămâna trecută, un secretar de stat din Ministerul Sănătăţii a fost reţinut pentru 24 de ore și ulterior arestat preventiv. Alin Ţucmeanu a fost adus de mascaţi de la sediul ministerului până la DNA, unde a fost audiat timp de opt ore. El este acuzat ca plănuia să aranjeze o licitație, astfel încât firma unui chirurg să câștige. Chirurgul a fost arestat și el.

„Acest lucru se întâmplă în foarte multe domenii, dar ceea ce este important, pe lângă efortul constant pe care îl fac procurorii din DNA – pentru că vă asigur, în toate aceste dosare este un efort foarte mare făcut de procurorii din DNA, care muncesc efectiv, pentru că chiar cred în acest lucru, cred că împreună, prin ceea ce facem, putem schimba mentalități în România – pe lângă acest efort constant este important să fie luate și măsuri preventive”, a subliniat Laura Codruța Kovesi.

„Degeaba arestăm un funcționar care participă la o achiziție publică și a doua zi acel funcționar este înlocuit cu un alt funcționar, care lucrează cu aceleași proceduri, lucrează cu aceeași legislație și care se confruntă cu aceleași riscuri și vulnerabilități”, a arătat procurorul-șef al DNA.

Laura Codruța Kovesi crede că o altă soluție pentru descurajarea actelor de corupție ar fi nu neapărat înăsprirea pedepselor, ci pronunțarea unor sentințe mai apropiate de pedeapsa maximă care deja este prevăzută de lege:

„Nu cred că mărirea cuantumului pedepselor ar fi de ajutor pentru diminuarea fenomenului corupției. Am observat o orientare a instanțelor de a aplica pedepse mai severe, mai ales în cazurile cu impact public, și cred că este un lucru important, care va duce la reducerea faptelor de corupție”, a spus șefa DNA.

Interviul integral pe Digi24.

Cookies