Şefa DNA: Dosarul EADS a fost „detonat”. Dezvăluiri despre ancheta de 1 miliard de euro

de:
20 nov. 2014
1 Afișari
Şefa DNA: Dosarul EADS a fost

Intrebata cand va fi „detonat” dosarul EADS Kovesi a precizat, intr-un interviu pentru ziare.com, ca acesta a fost „detonat” deja si ca se munceste la el continuu inca din 2010. Desi inca DNA nu a facut invinuiri de pesoane pentru contractele nelegale cu EADS, Kovesi anunta ca acestea nu sunt departe si ca este posibil sa fie vizate persoane „cu greutate” ca si cele, daca nu chiar cele, invinuite pentru contractele cu Microsoft.

„Este, intr-un fel, „detonat”, ca sa folosesc expresia dvs. In acelasi dosar care vizeaza si licentele Microsoft sunt verificate si contractele denumite de presa EADS. Au fost incheiate in aceeasi perioada de timp. Nu avem doua dosare diferite, Microsoft si EADS. Avem un singur dosar in care sunt verificate toate aceste contracte.

Pe contractele care au vizat licentele Microsoft deja au fost facute invinuiri, ceea ce nu s-a reusit si pe contractele cu EADS, urmare a modului in care e administrat probatoriul. In acest dosar cu EADS s-au facut aproape zilnic audieri, ridicari de documente, perchezitii domiciliare, la firme, au fost ridicate foarte multe calculatoare care sunt in procedura unor perchezitii informatice. Deci au fost stranse multe date si informatii.

Pe aceste contracte cu EADS avem comisii rogatorii in derulare cu colegi din statele europene si trebuie sa ne coordonam si cu ei. Nu am derulat anumite activitati pana in prezent, pentru ca asa a fost cursul anchetei, nu pentru ca nu ne-am fi dorit. De obicei, cand sunt cazuri in cooperare cu alta autoritate judiciara din strainatate, scopul principal e sa te coordonezi in ancheta, daca ea se deruleaza in alt stat si in Romania.

Se lucreaza ritmic, avem persoane care au venit sa colaboreze, avem multi functionari care au dat declaratii in dosar si cu siguranta se va ajunge la invinuiri de persoane. Nu ne intereseaza calitatea si numarul persoanelor care vor fi invinuite. Procurorii DNA vor continua acest dosar, vom strange toate probele si vom stabili adevarul cu privire la incheierea acestor contracte”, a explicat Kovesi.

Sefa DNA a explicat ca valoarea contractelor EADS si Macrosoft se ridica la 1 miliard de euro, dar ca prejudiciul nu a fost stabilit inca. Mita primita insa de cei invinuiti in acest dosar s-ar ridica la 60 de milioane de euro potrivit procurorilor.

„Suntem in evaluare. Valoarea contractelor Microsoft si EADS verificate in acest dosar depaseste 1 miliard de euro. Nu inseamna ca atat este si prejudiciul. Il vom stabili dupa ce stabilim valoarea reala a contractelor. In cazul licentelor Microsoft, valoarea suspectata de procurori ca fiind obiect al infactiunilor de mita si trafic de influenta este in jur de 60 de milioane de euro, dar prejudiciul efectiv este inca in evaluare.

Fata de persoanele urmarite penal au fost dispuse masuri asiguratorii. Suntem in procedura indisponibilizarii tuturor bunurilor mobile, imobile, identificarii conturilor din tara si strainatate in vederea indisponibilizarii banilor. Deci exista preocupare si pentru recuperarea prejudiciilor”, a mai spus Kovesi in interviu.

Cookies