Metoda izolării antiseismice a bazei clădirii, care constă în decuplarea structurii de vibraţiile terenului şi introducerea izolatorilor seismici, a fost folosită pentru consolidarea sediului vechi al Primăriei Capitalei, conferindu-i acesteia o rezistenţă la cutremure „de 9 – 9,2 grade, când se produc modificări de relief”, potrivit edilului-şef. Primarul general a mai precizat că această consolidare prevede tăierea bazei clădirii Primăriei Capitalei şi amplasarea ei pe 260 de izolatori seismici şi folosirea a 36 de amortizoare seismice. De asemenea, această metodă de consolidare, deşi mai costisitoare, scurtează timpul prevăzut pentru lucrările de consolidare, în acest caz fiind redus timpul de consolidare cu aproximativ un an. Următorul obiectiv din Bucureşti ce va fi consolidat prin intermediul acestei metode este Arcul de Triumf, primarul general precizând că şi-ar dori să extindă folosirea acestei metode şi la alte monumente istorice din Bucureşti.
„Consolidarea este aproape făcută, este o metodă nouă, pionierat, într-un cuvânt. Nu avem noi niciun merit, e al proiectanţilor şi al executanţilor. După cunoştinţele mele, s-a mai făcut o singură clădire în România prin această metodă, clădirea Academiei de Studii Economice. Noutatea este că, prin această metodă de consolidare, clădirea Primăriei este aşezată pe nişte izolatori şi cu amortizoare. Practic, este vorba despre ruperea bazei de verticală şi atunci când clădirea devine rigidă începe să meargă pe aceste amortizoare şi preia mişcările telurice, în caz de cutremur. Ea este proiectată la o rezistenţă de 9-9,2. Ferească Dumnezeu să mai auzim vreodată de aceste cifre, pentru că atunci se produce şi schimbarea de relief. Sper ca niciodată să nu fie cazul. Până în acest moment consolidarea s-a dus la 57 milioane lei, e mai scumpă puţin metoda asta, dar, din ceea ce mi-au explicat specialiştii, îndrăznesc să spun că este mult mai sigură„, a declarat, miercuri, primarul general al Capitalei, la o vizită efectuată pe şantierul vechiului sediu al Municipalităţii, din Bd. Regina Elisabeta.
Potrivit lui Bogdan Hreapcă, directorul general al Direcţiei de Investiiţii din cadrul Primăriei Capitalei, garanţia lucrărilor de consolidare se ridică la 60 de ani, din momentul producerii unui cutremur de minim 7 grade pe Richter.
Valoarea totală a lucrărilor de consolidare se ridică la peste 57,3 milioane lei, exclusiv TVA, iar termenul de execuţie este 30 aprilie 2014, în contextul în care lucrările de consolidare s-au făcut acum în proporţie de 90%. „Trecem la faza a doua, de finisaje. Păstrăm toate elementele monumentale, nici n-am putea altfel. Refacem şi scara cu aceeaşi marmură pe care am reuşit să o luăm şi să o depozităm ca să putem apoi să o aducem la loc, ca să existe un tot unitar. Noi avem bugetată cea de-a doua etapă, dar încercăm să apelăm şi la fondurile europene pentru faza de modernizare. Am prezentat domnului ministru această variantă. Partea de finisare va urca probabil în jur de 81 milioane lei, e vorba şi de dotare, de amenajarea parcării şi de amenajările exterioare. Sper ca la sfârşitul anului, începutul anului viitor să putem să ne mutăm. Atâta timp cât birourile vor putea fi mutate şi vor fi funcţionale, ne mutăm imediat„, a mai spus Oprescu.
În ceea ce priveşte amenajarea vecinătatea sediului Primăriei Capitalei, edilul-şef a precizat că vrea să amenajeze o piaţetă în jurul clădirii Municipalităţii. „Propusesem colegilor să aducem şi statuia pompierilor de la Marriott, dar aici e de discutat, trebuie să fie de acord şi Ministerul Culturii. Dorim să deschidem, fără sacrificii prea mari, vecinătatea. E vorba de dărâmarea unui gard şi de garajele acestea din jur. Avem nevoie de aprobare de la ISC şi de la pompieri, pentru că aici e prima unitate de pompieri„, a explicat Oprescu.
În urma lucrărilor de modernizare efectuate şi la mansardă se vor obţine în plus încă 2.000 mp utili, a mai anunţat edilul-şef.
În prezent, pentru etapa a II-a, de modernizare, care se ridică la peste 81,7 milioane lei, exclusiv TVA, se evaluează ofertele.
Edilul-şef a precizat că un alt factor care a determinat întârzierea lucrărilor la sediul vechi al Primăriei Capitalei l-a reprezentat mutarea Prefecturii. „Raportul privind instabilitatea acestei clădiri se situează undeva la nivelul anului 2002. Sub mandatul domnului Videanu s-a încercat o licitaţie, după care am constatat, în 2008, că nu corespundeau o serie întreagă de planuri. A trebuit să le refacem, să luăm toate aprobările necesare. A durat foarte mult. Cert este că, după aceea, a început o altă Golgotă de urcat, aceea a mutatului Prefecturii, pentru că noi ne-am mutat, în decembrie 2009 spre 2010. Abia după trei ani s-a mutat Prefectura. Întârzierea a fost provocată şi de faptul că a trebuit să găsim după proiect ceea ce trebuie. S-au testat toţi aceşti izolatori, în SUA, şi au fost aduşi apoi aici„, a explicat Oprescu.
Costul final estimat de Primăria Capitalei pentru lucrările de modernizare a vechiului sediu se ridică la 24,3 milioane euro cu TVA. Aceasta a fost ultima sumă aprobată de Consiliul General al Municipiului București (CGMB) în aprilie 2013 pentru realizarea lucrărilor la sediul din Bd. Elisabeta. Cu doar câteva luni înainte însă, în februarie 2013, CGMB aprobase pentru același obiectiv de investiții o scumpire cu 7,6 milioane de euro față de bugetul inițial aprobat în 2008 de 12,5 milioane euro.
Potrivit expunerii de motive semnate de primarul general Sorin Oprescu, majorarea făcută in luna februarie era necesară deoarece soluția tehnică agreată inițial, prin consolidarea bazei, nu era suficientă pentru punerea în siguranță a clădirii din punct de vedere seismic. Această soluție a fost aleasă tocmai pentru nu fi nevoie de închirierea unui alt sediu, lucrările urmând să se desfășoare cu oamenii în interior.
Cum va arăta vechiul sediu după finalizarea lucrărilor
Scumpirea bruscă până la 24,3 milioane euro a fost explicată de municipalitate prin includerea în proiect a unei parcări subterane. Aceasta ar urma să aibă trei niveluri și un total de 97 de locuri, respectiv: subsol II – 35 locuri, subsol I – 33 locuri, demisol – 29 locuri, la care se adauga un numar de 42 de locuri la suprafață. Parcarea va fi construită în zona delimitată de curtea interioară.
Proiectul de modernizare și reabilitare a vechiului sediu prevede și transformarea mansardei imobilului în spatii destinate birourilor, cu o suprafață totala de 2.000 de metri pătrați, amenajarea și dotarea unei arhive în subsolul clădirii, precum și amenajarea și dotarea la standarde europene a sălii Consiliului General.
De asemenea, clădirea va fi anvelopată pe exterior, o centrală termică modernă va fi instalată spațiile interioare și instalațiile existente vor fi refăcute, iar elementele de fațadă ale clădirii vor fi restaurate și conservate, având în vedere că imobilul are statut de monument istoric.
Lucrările la sediul vechi al Primăriei Capitalei au început în 2009 şi abia acum consolidarea clădirii s-a făcut în proporţie de 90%.
Potrivit Municipalităţii, în anul 2005, PMB a organizat un concurs de solutii cu participatie interministeriala pentru selectionarea solutiei de proiectare pentru consolidarea sediului PMB si al Prefecturii Municipiului Bucuresti. La 30.07.2007, concursul a fost castigat de SC Proescom SRL cu solutia „Consolidare prin izolarea bazei”. In data de 19.07.2010 a fost dat ordinul de începere a lucrărilor. Proiectantul SC Proescom SRL, care a castigat initial concursul de solutii nu si-a indeplinit obligatiile contractuale asumate, a refuzat sa puna dispozitia constructorului detaliile de executie; au existat neconcordante si deficientele (constate prin Procesul Verbal de Inspectie nr. 5374/17.11.2010 al ISC). In consecinta, proiectantul a fost sanctionat de catre Inspectoratul de Stat in Constructii. PMB a reziliat contractul de proiectare si asistenta tehnica incheiat cu SC Proescom SRL, in data de 29.11.2010. Procesul intre Proescom si PMB a durat doi ani si jumatate, ceea ce a dus la incetinirea lucrarilor. In data de 25 aprilie 2011, in urma rezilierii contractului, societatea Proescom SRL a chemat in instanta PMB, solicitand instantei ca prin hotararea pe care o va pronunta sa constate faptul ca nu sunt indeplinite conditiile de reziliere a contractului si reclamanta si-a indeplinit obligatiile contractuale. Aceasta cerere a fost respinsa de Tribunalul Bucuresti in data de 26 septembrie 2013. Anterior, in aprilie 2013, societatea respectiva a pierdut procesul si cu Inspectoratul de Stat in Constructii.
In urma rezilierii contractului si a necesitatii continuarii de urgenta a lucrarilor de consolidare deja demarate, PMB a initiat o noua procedura pentru desemnarea unei noi societati care sa asigure asistenta tehnica pe toata derularea executiei lucrarilor de consolidare. Astfel, in data de 3 iunie 2011, a fost incheiat contractul de prestari servicii cu SC ShowDown Design SRL.
Un alt factor care a generat întârzierea lucrărilor l-a reprezentant, potrivit Municipalităţii, refuzul Prefecturii, timp de doi ani, de a elibera sediul Primariei Capitalei, perioada in care a impus o serie de restrictii majore constructorului. Prin adresele transmise de catre Prefectura Municipiului Bucuresti, s-a impus constructorului ca lucrarile de decopertare si de realizare a minipilotilor injectati se se desfasoare dupa ora 14.00 pentru a nu afecta activitatea in institutie, Constructorul fiind de acord si modificand programul de lucru. De asemenea, Prefectura solicita incetarea lucrarilor in zona centralei termice, care este situata in corprul central, pe toata perioada anotimpului rece pentru a nu fi afectate echipamentele ceea ce ar conduce la inghetarea caloriferelor si blocarea activitatii Prefecturii.
Prin adresa nr. 18595/09.09.2011, Prefectura dispune sistarea oricaror lucrari care afecteaza bunul mers al activitatilor specifice Prefecturii, impunand constructorului sa nu execute lucrari in intervalul orar 8,00 – 16,00, motivand ca salaratii institutiei sunt supusi la zgomote insuportabile care pot genera afectiuni ireversibile ale sanatatii salariatilor. Eliberarea integrala a sediului PMB de catre Prefectura a avut loc in data de 23.11.2012.
Clădirea din Bd. regina Elisabeta nr. 47 este monument istoric, fiind realizată între 1906-1911 după planurile arhitectului Petre Antonescu.
În timp ce la vechiul sediu se lucrează de patru ani, fără aproape niciun rezultat, Sorin Oprescu a plătit 9,7 milioane euro pentru a sta într-un turn de birouri cu 14 etaje.
Cum funcţionează izolatorii antiseismici
Ce se întâmplă cu sediul nou al PMB
După un adevărat scandal cauzat de prelungirea contractului de închiriere pentru sediul nou al Primăriei Capitalei, amplasat în Splaiul Independenţei, consilierii generali au decis că Primăria poate cumpăra clădirea. Însă, proprietarul a refuzat să vândă imobilul şi să considere chiria plătită până acum de Municipalitate avans pentru plata clădirii. În prezent, potrivit primarului general, încă se poartă discuţii cu proprietarul şi, dacă negocierile vor eşua se va ajunge în instanţă. „În clădirea aceea, pentru care noi ne-am exprimat dorinţa de a o cumpăra, vreau să adăpostim toate administraţiile care sunt răspândite prin oraş. E o discuţie de-a surda cu proprietarul, dar contractul e contract şi trebuie respectat, dacă nu, mergem în judecată. Până acum nu am semnat contractul, încă tot amână chestiunea asta, avem negocieri aproape zilnice. E vorba de nişte obligaţii în baza unui contract care nu este expirat, are clauză în el, potrivit căreia chiria constituie avans la cumpărare. Sper să ajungem totuşi la o negociere în sensul bun al cuvântului, în ceea ce priveşte legalitatea şi legislaţia, pentru că până la urmă nu există niciun motiv pentru care n-ar putea să nu semneze”, a mai spus Oprescu.