Şedinţele publice ale CCR vor fi înregistrate audio-video

de:
17 iul. 2014
0 Afișari
Şedinţele publice ale CCR vor fi înregistrate audio-video

Reprezentanţi ai instituţiei au declarat, pentru Mediafax, că implementarea acestui sistem a fost necesară, cu atât mai mult cu cât vor avea loc alegeri pentru noul preşedinte al Curţii Constituţionale, iar spaţiul sălii de şedinţe al CC este limitat, motiv pentru care nu ar fi loc pentru toţi reprezentanţii mass-media.

Potrivit regulilor procedurale specifice activităţii Curţii Constituţionale, reglementate de Legea 47/1992, accesul publicului este limitat la numărul de locuri din sala de şedinţă.

„În scopul asigurării solemnităţii şedinţei, utilizarea în sala de şedinţă a aparatelor ce permit înregistrarea, fixarea sau transmiterea cuvântului ori a imaginii este admisă numai înaintea începerii dezbaterilor şi cu autorizarea prealabilă a preşedintelui Curţii Constituţionale”, se arată la articolul 53, alineatul 2 din Legea 47/1992.

Acelaşi act normativ stipulează că deliberarea nu este publică.

„Deliberarea se face în secret şi la ea vor fi prezenţi numai judecătorii care au participat la dezbateri. Magistratul-asistent care a pregătit dezbaterile şi a participat la ele poate fi consultat”, potrivit articolului 58, alineatul 1 din Legea 47/1992.

Cookies