În această dimineață, premierul Nicolae Ciucă a convocat un task-force pentru gestionarea situației de criză provocate de invazia Ucrainei de către Rusia.
Această celulă de criză din Guvernul de la București are responsabilități legate de monitorizarea situației și de coordonarea măsurilor la nivelul structurilor guvernamentale pentru a asigurare funcționare tuturor serviciilor publice.
Din acest grup guvernamental de criză fac parte:
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat, pe Twitter, că a transmis Misiunii României la NATO să ceară activarea unui articol din Tratatul de la Washington care declanșează un mecanism de consultare între aliaţi în situații de criză.
În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am cerut Misiunii României la NATO să ceară, împreună cu alți aliați, activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington – care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi – cu privire la impactul situaţiei actuale asupra securităţii aliaţilor.
La Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, iar prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina
Între timp, la Kiev sunt momente dramatice, la câteva ore după ce Vladimir Putin a declanșat operațiunea militară de invadare a Ucrainei. Oamenii fug din oraș, coloane de mașini blochează ieșiri din oraș, iar la bancomate și la centrele de schimb valutar sunt cozi uriașe.
Vladimir Putin și-a început războiul azi-noapte și și-a anunțat operațiunea militară într-un neașteptat discurs la TV difuzat la ora 05.55 – ora Moscovei. În Ucraina, sirenele au început să sune și s-au auzit explozii.