ARHIVA B365

Şedinţă solemnă în Parlament, luni, pentru a marca 26 de ani de la Revoluţie

Vicepreședintele Senatului Ioan Chelaru anunța, săptămâna trecută, că ședința solemnă pentru a marca 26 de ani de la Revoluţie va fi convocată pentru ora 16,00.

Tot el preciza că, de la ora 17,00, programul legislativ va continua în fiecare Cameră, până la epuizarea tuturor proiectelor, astfel încât să nu rămână restanțe în anul următor sau să fie adoptate tacit, scrie romaniatv.net. 

Ce s-a întâmplat la Bucureşti, pe 21 decembrie 1989

21 decembrie 1989 a fost ziua ultimei greşeli a lui Nicolae Ceauşescu. În timp ce revolta se întindea la Sibiu şi Târgu Mureş, în faţa sediului Comitetului Central al PCR era organizat un miting uriaş. Propagandiştii regimului voiau să arate că populaţia Capitalei era solidară cu marele conducător în reacţia acestuia faţă de protestul de la Timişoara. Oamenii au fost însă de altă părere.

La Bucureşti, mitingul convocat pentru susţinerea lui Nicolae Ceauşescu şi a măsurilor represive de la Timişoara se transformă într-o revoltă împotriva dictatorului. Nicolae Ceauşescu încearcă să-şi continue discursul. Îndemnat de soţia sa, promite majorarea pensiilor şi a alocaţiilor pentru copii. Oamenii nu mai ascultau. Erau inghesuiti de tancuri si cordoane de politie, dar ocupaseră bulevardele din centrul Capitalei. La ora 16.45 se trag primele focuri de armă asupra protestatarilor.

O oră mai târziu, Nicolae Ceauşescu organizează o teleconferinţă cu şefii organizaţiilor judeţene de partid şi le cere să ia măsuri radicale de reprimare a revoltelor. În programul Televiziunii sunt incluse repetate chemări pentru apărarea şi consolidarea comunismului, scrie realitatea.net. 

Dar anticomuniştii bucureşteni formează o baricadă umană între sala Dalles şi Hotelul Intercontinental, care este luată cu asalt de Armată şi de forţele de securitate. Atunci se înregistrează şi primii morţi. După miezul nopţii, maşini speciale ale primăriei spală din greu sângele de pe bulevardul unde trăgea să moară şi comunismul. Abia a doua zi, pe 22 decembrie, manifestantii au câştigat.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button