Proiectul de Buget pentru 2015, aprobat de Guvern. Ponta: Mai mulți bani pentru Educație şi DNA

de:
12 dec. 2014
0 Afișari
Proiectul de Buget pentru 2015, aprobat de Guvern. Ponta: Mai mulți bani pentru Educație şi DNA

UPDATE 3: Şedinţa a început la orele 19. Unul dintre anunțurile făcute de premierul Victor Ponta a fost creșterea fondurilor pentru Educație. El a mai spus că nu sunt prevăzute noi taxe în bugetul pe 2015.

Prim-ministrul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor să explice că scăderile de bugete pentru 2015 se explică prin reducerea contribuţiilor sociale la angajator cu cinci puncte procentuale şi prin plata titlurilor executorii, fiind firesc să nu se regăsească în buget cheltuielile economisite.

„Acolo unde există – şi vă rog pe toţi miniştri să explicaţi acest lucru, pentru că, până la urmă, e explicaţia noastră să explicăm – acolo unde apar scăderi în diverse bugete, apar din două motive. În primul rând, scăderea CAS cu 5 puncte procentuale se aplică şi la instituţiile publice, adică şi la cheltuielile noastre cu salarii se scad 5%, că plătim mai puţin CAS, nu doar privatul, ci şi instituţia publică, şi, de asemenea, titlurile executorii, hotărârile judecătoreşti pe care le-am plătit şi le plătim în continuare, e normal să nu mai apară în buget”, a arătat premierul Ponta, vineri, la începutul şedinţei de aprobare a proiectului de buget pentru 2015, informează Mediafax.ro.

Din bugetul de stat, Ministerele Muncii, Dezvoltării, Finanţelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor, Economiei vor avea bugete mai mari anul viitor, în timp ce alocările pentru ministerele Sănătăţii, Culturii şi Administraţiei şi Internelor vor fi mai mici.

„Cele trei proiecte de lege care pleacă la Parlament sunt proiectul de lege privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal bugetar pe 2015 şi Strategia fiscal bugetară, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015 şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat”, a anunţat premierul Victor Ponta, în cadrul şedinţei extraordinare a Executivului dedicate aprobării proiectului legii bugetului pe anul viitor.

Premierul Victor Ponta a anunţat că după aprobarea proiectului de buget pe 2015, acesta va fi dezbătut în Parlament, apoi adoptat şi trimis spre promulgare la preşedintele României.

„Educaţia primeşte 3 miliarde de lei în plus faţă de anul actual. Toate sumele necesare pentru cofinanţarea fondurilor euopene sunt prevăzute în buget. 19 miliarde de lei şi titlurile executorii din 2015 le plătim anul acesta, cele din 2016 le plătim în 2015”, a spus Victor Ponta, conform Rtv.net.

Premierul a mai spus că „există un singur domeniu care chiar dacă primeşte ceva în plus, primeşte nesemnificativ şi sper că vom reuşi să rezolvăm politic acest lucru”.

„Mă refer la domeniul apărării unde cei 0,3% din PIB, alocare suplimentară pe care ne-am angajat, nu le-am obţinut în negocierile tehnice cu Comisia Europeană poate fi obţinut doar în negocierea politică din cadrul Consiliului European”, a continuat Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că DNA va avea alocate ca sume, în bugetul pentru 2015, echivalentul în lei a 22 de milioane de euro, faţă de anul în curs când a avut alocate fonduri bugetare echivalând cu 20 de milioane de euro.

„DNA a avut anul acesta 20 de milioane de euro, va avea anul viitor 22 de milioane de euro. Deci, nu se taie, se pune. Şi cred că e valabil pentru fiecare instituţie din această ţară ca atunci când cere, primeşte ceea ce a cerut şi ceea ce putem să oferim din banii pe care-i avem cu toţii”, a declarat premierul Victor Ponta, în cadrul şedinţei extraordinare de Guvern în care s-a aprobat proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale pentru 2015.

UPDATE 2: Şedinţa nu a început nici la 18.30

UPDATE Ședința Guvernului se amână pentru ora 17.

„Dacă vrem să le spunem oamenilor adevărul, să nu-i mai prostim în continuare cu Ponta care taie bugetul. Eu am un rol într-un lanț administrativ. Nu pot nici să-l tai, nici să-l măresc. Ceea ce e important în noul buget: nu există taxe și impozite noi, absolut toate măsurile (indexarea pensiilor, reducerea CAS) – toate sunt incluse în Buget”, a declarat premierul Victor Ponta vineri, înainte de ședința Guvernului.

„Eu nu fac Bugetul, fiecare instituție își face propriul Buget”, a spus Ponta.

Victor Ponta a refuzat să comenteze faptul că PSD îi cere să renunțe la Guvern sau la funcția de șef al Partidului Social Democrat. Detalii aici.

CITEȘTE ȘI: Gabriela Firea: Toți parlamentarii PSD sunt alături de Victor Ponta și Liviu Dragnea

Guvernul ar fi trebuit să se reunească, vineri, de la ora 10,00, la Palatul Victoria, în şedinţă extraordinară, pentru aprobarea proiectului bugetului de stat pe 2015.

Premierul Victor Ponta le-a cerut, miercuri, miniştrilor să lucreze „non-stop” pentru ca proiectul de buget să fie finalizat până vineri, la ora 10,00, pentru ca, după aprobarea în Guvern, să fie transmis în aceeaşi zi la Parlament spre dezbatere şi adoptare.

Cookies