ISU Bucureşti va avea cinci subunităţi noi de intervenţie rapidă

de:
28 sept. 2016
1 Afișari
ISU Bucureşti va avea cinci subunităţi noi de intervenţie rapidă

Gabriela Firea a convocat pentru joi şedinţa extraordinară a CGMB, primul punct pe ordinea de zi vizând „necesitatea înfiinţării de noi subunităţi de pompieri/puncte de lucru la nivelul zonei de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Dealul Spirii» Bucureşti – Ilfov”.

Conform proiectului de hotărâre, la nivelul Capitalei se vor înfiinţa 13 subunităţi de pompieri, bugetul estimat de ISU Bucureşti-Ilfov pentru realizarea lor fiind de aproximativ patru milioane de euro.

Pentru prima fază a proiectului au fost identificate cinci spaţii: Şoseaua Chitila nr. 221 – sector 1; Zona Lacul Tei – Str. Doamna Ghica nr. 1 – sector 2; zona Parcul Verdi – sector 2; Zona Parcul Văcăreşti – Şos. Mihai Bravu nr. 612 – 616 – sector 4; Zona Giuleşti – sector 6. Suma alocată primelor subunităţi este de 1,5 milioane euro.

În expunerea de motive, primarul Gabriela Firea a arătat că „autorităţile administraţiei publice centrale şi locale sunt obligate să asigure capacităţi de intervenţie specializate, corespunzătoare tipurilor de riscuri la care sunt supuse teritoriul şi populaţia, în timpul de răspuns optim, indiferent de locul şi momentul în care se produce situaţia de urgenţă”.

Primăria Capitalei a anunţat încă de la sfârşitul lunii august că sprijină construirea a 13 noi subunităţi de pompieri în Bucureşti, în urma unei întâlniri de lucru a primarului Gabriela Firea cu secretarul de stat Raed Arafat, conducerea IGSU şi ISU Bucureşti-Ilfov, precum şi cu cei şase primari de sector.
„Ne-am întâlnit astăzi (luni, 29 august, n.r.) pentru a analiza probleme comune, care se referă la o colaborare eficientă între autorităţile locale şi instituţiile responsabile în gestionarea situaţiilor de urgenţă, având ca element central siguranţa cetăţeanului. Unul dintre cele mai importante aspecte vizează optimizarea timpilor de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă şi mă refer în primul rând la cutremur, incendii şi alte tipuri de incidente”, a spus Gabriela Firea.

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a subliniat că, din 1989, nu s-a mai construit nicio subunitate de pompieri, fapt care afectează semnificativ timpii de intervenţie în caz de urgenţă.

Arafat a mai arătat că în Paris sunt 90 de puncte de plecare pentru echipele de intervenţie, în vreme ce Bucureştiul are doar 19 astfel de puncte, ceea ce reprezintă un număr redus raportat la densitatea populaţiei şi suprafaţa Capitalei.

Potrivit ISU, în Sectorul 1 există patru subunităţi de pompieri şi mai este nevoie de încă trei astfel de subunităţi, în Sectorul 2 sunt trei subunităţi şi mai sunt necesare încă două, în Sectorul 3 există patru puncte destinate pompierilor şi mai este nevoie de încă un astfel de punct.

În sectorul 4 există o singură subunitate şi mai sunt necesare încă două, la fel ca şi în Sectorul 5, unde sunt patru subunităţi. Sectorul 6 deţine trei astfel de puncte şi mai sunt necesare alte trei, potrivit reprezentanţilor ISU.

Cookies