ȘTIRI

Ședință extraordinară a CGMB, în a treia zi de Crăciun: Primăria București vrea să dea o sumă imensă pentru spitalul modular de la Pipera. Asociația Dăruiește Viață: „O mare bătaie de joc”

Primarul Nicuşor Dan a convocat luni o ședinţă extraordinară a Consiliului General al Muncipiului Bucureşti pentru ora 12.00. Pe ordinea de zi se află un proiect de hotărâre controversat prin care Primăria București vrea să plătească 12 milioane de lei pentru o instalaţie de oxigen la spitalul modular din Pipera, investiție criticată puternic de Asociaţia Dăruieşte Viaţă.

UPDATE Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi de primarul Nicușor Dan, după ce a dorit să afle opiniile liderilor de grupuri politice și a constatat, înainte de vot, că nu există consens pentru a fi adoptat. În argumentul de respingere a proiectului, viceprimarului USR Horia Tomescu a spus că această investiție nu este oportună și că ar pune în pericol siguranța pacientilor pe care ”i-ar duce în câmp”. În introducere, primarul Nicușor Dan a dovedit flexibilitate, precizând că ceea ce l-a determinat să propună acestă investiție a fost urgența pregătirii spitalelor înaintea valului 5, preconizat pentru luna februarie. În plus, potrivit primarului, a existat și o solicitare din partea premierului Nicolae Ciucă.

Oana Gheorghiu, co-fondator al Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, asociaţie care a ridicat două spitale modulare pentru tratarea pacienţilor cu Covid la Spitalul Elias şi la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, a averizat luni, înainte de ședința CGMB, că Primăria București vrea să „arunce pe geam” 12 milioane de lei pentru o instalaţie de oxigen la înşiruirea de containere de la Pipera care nu va deveni niciodată spital, „pentru că nu a fost proiectată în acest sens”, transmite News.ro. Ea califică iniţiativa primarului Nicușor Dan drept ”fie o mare prostei, fie o mare ţeapă”.

”Pe ordinea de zi, de azi, a Consiliului General se gaseşte o mare bătaie de joc, la suma modică de “doar” 12 milioane de lei, adică vreo 2,4 milioane euro, pentru o instalaţie de oxigen la înşiruirea de containere de la Pipera”, scrie Oana Gheorghiu.

Conform articolului 4 al hotărârii, ”cheltuielile legate de realizarea instalatiei de oxigen medicinal vor fi asigurate de Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, prin alocaţii bugetare aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în cuantum estimativ maximal de 12.054.000,00 lei, cu TVA inclusă”.

Oana Gheorghiu: Pipera nu e o soluţie, oricât încearcă ASSMB să învârtă nişte bani

În opinia Oanei Gheorghiu, practic, se doreşte investirea a încă 2,4 mil euro în ceea ce ea numeşte ”acea înşiruire de containere de şantier, de la Pipera, înşiruire care nu va deveni niciodată spital, pentru că nu a fost proiectată în acest sens”.

“Spitalul modular” de la Leţcani ar trebui să fie o lecţie, căci şi acolo s-au băgat alte multe milioane şi tot nu funcţionează, pentru că, deşi e un pic mai bine decât Pipera, nici acesta nu a fost corect proiectat, avertizează ea.

Gheorghiu aminteşte că fundaţia Daruieste Viata, al cărei co-fondator este, a construit cu 2,2 mil euro întregul spital modular de la Elias, care funcţionează perfect din august 2020.

”La Pipera, într-un loc total inadecvat funcţionării unui spital, se doreşte cheltuirea a 2,4 mil euro doar pentru instalaţia de oxigen. Dacă statul român şi Consiliul General al PMB doreşte să se pregătească pentru valul 5 este foarte bine, dar nu aşa, nu aruncând banii pe geam. Întăriţi capacitatea spitalelor din Bucureşti, verificaţi şi faceţi mentenanţa instalaţiilor existente şi extindenţi instalaţiile de oxigen în aceste spitale. Spitalele existente au nevoie de investiţii, nu aruncaţi banii… Pipera nu e o soluţie, oricât încearcă ASSMB (care, apropo, e fix acelaşi de acum 2 ani, deşi speram că va fi reformat), să învârtă nişte bani. După părerea mea această iniţiativă e fie o mare prostie, fie o mare ţeapă. Sper doar ca cei care ne reprezintă in CGPMB să nu se lase duşi de nas”, conchide Gheorghiu.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button