Sedință de urgență la Sectorul 5! De azi nu mai are cine să ridice gunoiul. Ce face primarul Piedone

18 feb. 2021
138 Afișari
Sedință de urgență la Sectorul 5! De azi nu mai are cine să ridice gunoiul. Ce face primarul Piedone

Începând de astăzi, societatea Salubritate Fapte 5 SA, care ridica gunoiul în Sectorul 5, a rămas fără Autorizație de Mediu, pentru 6 luni. Autoritățile încearcă să găsească o soluție.

Primăria Sectorului 5 a anunțat că din 18 februarie 2021, serviciul de salubritate al Sectorului 5 nu mai poate funcționa. Agenția Națională de Mediu a suspendat Autorizația de Mediu a companiei pe o perioadă de 6 luni, din cauza unui punct de lucru și stocare din Șoseaua Viilor care nu respectă legislația în vigoare.

Reprezentanții autorităților locale din sectorul 5 au început negocierile cu alte firme de salubritate, pentru a asigura în continuare serviciile către populație.

Primarul Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, a declarat că situația este gravă și că unica soluție de ieșire din criză ar fi un contract cu un alt operator licențiat.

Cum s-a ajuns aici?

Agenția Națională de Mediu a trimis pe 15 februarie 2021 o adresă societății Salubritate Fapte 5 SA, prin care o înștiințează că i-a fost suspendată Autorizația de Mediu. Consilierul local PLUS, Iustin Roșca, a declarat pentru Buletin de București că societatea de salubritate opera o adevărată groapă de gunoi în mijlocul Capitalei.

„Nerespectarea legislației în vigoare privind gestionarea deșeurilor, în formă continuată și fără conformare în urma controalelor și amenzilor (nerespectarea deadline-urilor) Un exemplu este depozitul de pe Viilor, unde sunt descărcate mașinile iar apoi se reîncărca in camioane și transporta la Călărași sau in Argeș. Adica o “groapa de gunoi” ilegală in oraș in loc de o stație de Sortare autorizată.” a declarat Roșca

Mai mult, în ședința de Comitet pentru Situații de Urgență, primarul Cristian Popescu Piedone a afirmat că a aflat de situație abia acum, când, spune el, nu se mai poate face nimic. În opinia sa, în acest moment este important să se găsească, mai întâi, soluții rapide, în favoarea cetățeanului, decât să se caute vinovații.

Probleme identificate de comisarii de mediu

Decizia de suspendare a Autorizației de Mediu vine în urma unui șir lung de controale ale Gărzii de Mediu la depozitul din Șoseaua Viilor. Fiecare control a fost încheiat cu o amendă și cu un proces-verbal prin care societății i se cerea să remedieze problemele identificate de comisarii de mediu.

Suspendarea, care a intrat în vigoare pe 15 februarie, are termen de 6 luni, timp în care societatea trebuie să intre în legalitate cu depozitul din Șoseaua Viilor. În caz contrar, Autorizația va fi anulată.

În toată această perioadă de 6 luni societatea Salubritate Fapte 5 nu mai poate funcționa. Primarul Cristian Popescu Piedone a anunțat în Comitetul Local pentru Situații de Urgență că astăzi, 18 februarie, ora 15:00, va avea loc o ședință extraordinară de Consiliu Local pentru a dezbate situația creată.

Cookies