Ședință de urgență la Guvern în criza COVID. Premierul Cîțu vrea anchetă la Ministerul Sănătății: cum a fost pregătit valul 4

21 sept. 2021
93 afișări
Ședință de urgență la Guvern în criza COVID. Premierul Cîțu vrea anchetă la Ministerul Sănătății: cum a fost pregătit valul 4
Ședință de urgență la Guvern în criza COVID. Premierul Cîțu vrea anchetă la Ministerul Sănătății: cum a fost pregătit valul 4

Premierul Cîțu a convocat, marți, la Guvern, o ședință cu responsabilii din sănătate, prefecții și subprefecții pentru a discuta despre pregătirile autorităților din valul 4 al pandemiei.

Premierul Cîțu a cerut un plan de acțiune pentru București, în cadrul videoconferinței cu prefecții, în condițiile în care situația COVID-19 se înrăutățește în Capitală, iar spitalele nu mai au capacitate de internare la ATI. 6 paturi ATI pentru pacienții de COVID-19 mai erau libere în București, marți, 21 septembrie, din totalul de 239.

„Un alt front pe care trebuie să-l folosim și văd că nu funcționează încă este cel al spitalelor din subordinea Primăriei Capitalei. Vreau mai multă implicare din partea Primăriei Capitalei și vreau o situație în orele următoare pentru a vedea cum este implicată Primăria Capitalei și spitalele din subordine în acest val 4”, a declarat marți premierul Florin Cîțu.

De asemenea, premierul Cîțu le-a cerut secretarului de stat Raed Arafat și ministrului interimar al Sănătății, Cseke Attila, o situație și un plan de acțiune pe București cu privire la capacitatea secțiilor ATI și a numărului de paturi pentru pacienții COVID.

Cîțu cere anchetă la Ministerul Sănătății după plecarea ministrului USR PLUS Ioanei Mihăilă

Premierul Florin Cîţu a anunțat anterior că va cere o „anchetă/analiză” care să arate cum s-a pregătit Ministerul Sănătăţii pentru al patrulea val al pandemiei de COVID-19. Nu este clar pe cine anchetează premierul în condițiile în care ministerul este condus interimar de Cseke Atilla după ce USR-PLUS a ieșit de la guvernare.

Premierul a mai afirmat că atunci când Ministerul Sănătății a fost preluat de Cseke Atilla, după ieșirea USR-PLUS de la guvernare și plecarea Ioanei Mihăilă, la ATI COVID erau „vreo 600 de paturi”, deşi el a „spus tot timpul că trebuie să rămână la 1.600 de paturi”: „Domnul ministru a înţeles mesajul meu, a adăugat câteva sute, vreo patru sute de paturi imediat şi va adăuga până la 1.600 de paturi cât mai curând posibil, dar nu doar asta este provocarea. Provocarea este să avem şi personalul detaşat în aceste secţii COVID”.

„Este anormal şi cineva trebuie să răspundă pentru asta dacă valul patru nu a fost pregătit, deşi am vorbit despre asta toată vara”, susţine Cîțu, care marți a lansat un nou atac la USR-PLUS, asociindu-l din nou cu AUR.

În valul 4 al pandemiei, România are funcționale doar 1.087 de paturi ATI pentru pacienții cu COVID-19, iar luni în București, Cluj sau Timișoara nu mai era liber niciun pat la ATI COVID.

Premierul a anunțat marți că va cere o „anchetă/analiză” care să arate cum s-a pregătit Ministerul Sănătăţii pentru al patrulea val.

 

Tags:
Cookies