Autoritățile care gestionează centrul de control al refugiaților din Gara de Nord s-au întâlnit ieri cu reprezentanții ONG-urilor și voluntarilor, după ce pe Facebook au apărut acuzații legate de dezorganizare, iar câțiva voluntari s-au retras din activitate. „Colaborarea societății civile cu autoritățile nu se poate realiza”, a scris, duminică pe Facebook, Ella Mihaela Cristea, voluntar în Gara de Nord, afirmație preluată de Buletin.de. Femeia a povestit că de la începutul crizei refugiaților colaborarea cu angajații Primăriei București și ai DGSAPC a fost exemplară, însă totul s-a schimbat însă în momentul în care comanda a fost preluată de ISU BIF (Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov). Ea susține că deciziile celor de la ISU au creat haos și au îngreunat munca voluntarilor.
“Farmacia” care funcționa cu medici voluntari a fost închisă, medic pediatru din partea instituțiilor statului nu există în Gara de Nord iar ambulanțele din Gară au asistenți medicali care pot ajuta doar cu transportul copiilor la cel mai apropiat spital pentru consult și recomandări….Adică între două trenuri, în loc să ai un medic prezent pentru copii, tu trimiți acel copil la spital”, a relatat Ella Mihaela Cristea.
Urmare a acestui mesaj, autoritățile s-au repliat, au admis o parte din critici, și au decis să completeze punctul medical de la Gara de Nord cu încă un echipaj al SABIF, încadrat permanent cu medic, care va putea acorda consultații și asistență medicală în Gara de Nord, inclusiv cu posibilitatea de a administra medicamente. Decizia a fost luată în urma ședinței de duminică, 17 aprilie, din Gara de Nord, condusă de Prefectul Capitalei și ISUBIF.
Autoritățile din București au avut un mesaj și pentru voluntari:
„Prezența și aportul voluntarilor, indiferent dacă sunt afiliați sau nu la un O.N.G., au fost și sunt unanim apreciate ca fiind de un real folos, iar în acest sens menționăm că ne dorim continuarea colaborării cu societatea civilă, prin toate mijloacele legale posibile;
În niciun moment nu a fost și nu va fi solicitat vreunui voluntar sau O.N.G., care își desfășoară activitatea în Gara de Nord, să se retragă din acest parteneriat viabil dintre autoritățile publice locale, cele private și respectiv voluntari, care funcționează de la debutul acestei situații excepționale. Mai mult decât atât, prin mesajul public pe care l-am transmis prin intermediul mass-media și al canalelor de comunicare instituțională, ne-am manifestat deschiderea pentru a primi alături de noi cât mai mulți voluntari, translatori și alte entități care pot sprijini demersul nostru”, se arată în comunicatul ISU București-Ilfov.
Îți mai recomandăm să citești și: