Ședință cu SCANDAL la Sectorul 3: Cetățenii, somați să expună problemele sectorului în 2 minute

de:
31 ian. 2015
2 Afișari
Ședință cu SCANDAL la Sectorul 3: Cetățenii, somați să expună problemele sectorului în 2 minute

La ședința de vineri, 30 ianuarie, un număr de patru locuitori ai Sectorului 3 s-au înscris pentru a lua cuvântul la sfârșitul ședinței așa cum au mai procedat și alți cetățeni la ședințele trecute.

De această dată însă între consilieri s-au iscat tensiuni, întrucât aceșia și-au amintit de existența unui Regulament potrivit căruia cetățenii pot asista, însă nu pot lua cuvântul la ședință, președintele de ședință fiind cel care acordă dreptul de a lua cuvântul consilierilor și tot el poate da cuvântul cetățenilor, numai cu votul consilierilor locali.

Astfel, consilierii locali au fost de acord ca la ședința de vineri cei patru înscriși pentru a lua cuvântul să poată vorbi la sfârșitul ședinței câte 2 minute fiecare, însă de la ședința viitoare consilierii s-au angajat să vină cu o propunere de modificare a regulamentului existent astfel încât să nu fie îngrădit dreptul locuitorilor la libera exprimare și să existe o procedură clară referitoare la intervențiile cetățenilor în cadrul ședințelor Consiliului Local.

După ce a fost stabilită procedura potrivit căreia locuitorilor Cristian Șoimaru, Dan Vintilă, Tiberiu Poparad (invitat de consilierul Ioan Inocențiu Voinea pentru a lua cuvântul) și Iulian Arnăutu (invitat din partea consilierei Alina Niță) li s-a încuviințat interpelarea la sfârșitul ședinței, a fost votat și timpul alocat fiecărui cetățean.

Dintre cele două propuneri de 2 și respectiv 5 minute, consilierii au votat varianta cea mai scurtă de 2 minute pentru fiecare locuitor timp în care să-și expună problemele în atenția consilierilor locali.

Mai mult, s-a ajuns și la situația în care, președintele de ședință, Circa Honorius Edward Adrian, le-a interzis locuitorilor să facă fotografii în timpul ședinței. Chiar și consilierii locali au fost somați să nu-și folosească telefoanele pentru a face poze. În momentul în care reprezentantul presei a făcut fotografii, președintele de ședință i-a cerut legitimația de presă, deși prezența reprezentanților mass-media a fost notată de către aparatul de specialitate înainte de începerea ședinței.

CITEȘTE ȘI: Turn de semnalizare luminos, înalt de zece etaje, la intrarea de pe Autostrada Soarelui

Președintele de ședință, Honorius Circa, a mai instituit o regulă ad-hoc în timpul ședinței. Întrucât 2 consilieri nu au votat, consilierul Circa a declarat reluarea votului din cauza unor „probleme tehnice” anunțând că cei care nu votează vor fi declarați absenți. La reluarea votului, alți 7 consilieri nu au votat, determinându-l pe Circa să declare că există „probleme tehnice majore” și dorind să reia votul pentru a treia oară prin ridicarea mâinii. Moment în care grupul consilierilor PSD a cerut o pauză pentru consultare – după această pauză, proiectele au fost votate fără alte „probleme tehnice”.

Consilierii locali au și glumit pe seama procedurii votului instituită de președintele de ședință Honorius Circa, numindu-l mai în glumă: „dnul Abu Circa, reprezentant ISIS” în Consiliul Local Sector 3.

Tot în această ședință Honorius Circa a recomandat ca directorii din direcțiile Primăriei prezenți la ședințe să răspundă în scris și nu în cadrul ședinței unde răspunsurile se consemnează în procesul verbal (care este public), motivând prin faptul că directorul care răspunde este luat pe nepregătite și răspunsurile nu sunt exacte. Astfel, consilierii locali pot cere explicații pe care le vor primi ulterior și proiectele se votează sau nu fără clarificările cerute de unii dintre aleșii locali.

Cristian Șoimaru, unul dintre locuitorii Sectorului 3, a vorbit despre multitudinea de sesizări pe care cetățenii le trimit către administrația locală și despre lipsa unor acțiuni de remediere a neregulilor semnalate. Șoimaru a reiterat faptul că nu este membru de partid, așa cum este acuzat, și că este doar un locuitor care vrea să știe de ce se fac lucrări fără aprobare, fără consultarea cetățenilor și cu distrugerea constantă a spațiului verde.

Întrucât Cristian Șoimaru a avut o intervenție mai lungă de 2 minute, a fost somat de mai multe ori de președintele de ședință să ia loc.

Dan Vintilă, care locuiește în zona Str. Brățării, a adus la cunoștința consilierilor faptul că în zona „Brățara Morții” (zona care cuprinde str. Brățării și străzile adiacente) nu există Poliție Locală pe stradă și le-a cerut autorităților să ia atitudine și să declanșeze un control. Mai mult, Dan Vintilă a depus peste 4000 de probe către Direcția Protecția Copilului în care se arată cum copiii minori sunt folosiți pentru muncă și mentru deversarea gunoiului.

Despre nerespectarea drepturilor omului și promovarea abuzivă din direcție în direcție a personalului a vorbit Tiberiu Poparad care a cerut consilierilor să reglementeze selectarea nediscriminatorie a personalului.

Nu în ultimul rând, Iulian Arnăutu a prezentat situația din zona Luncilor (între Piața Trapezul și reprezentanța Opel) unde în secolul XXI e ca în Evul Mediu: fără apă, canalizare, asfalt sau iluminat public. Arnăutu a mai adăugat că este cetățean al Sectorului 3 și plătește taxe și impozite de zona A deși este lipsit de aceste servicii, banii ducându-se „pe borduri și asfaltare de spații verzi.

„Particip din nou (ca cetățean observator) la ședința Consiliului Local 3. Încerc să aduc în discuția consiliului câteva aspecte legate de (proasta) funcționare a administrației sectorului. Mă refer la lucrări publice făcute fără respectarea legii, fără consultări publice, cu tăieri nejustitificate de copaci și – nu în ultimul rând – fără gust. Din păcate ce se întâmplă aici este aberant, inteligența ne este insultată, iar principii democratice sunt încălcate (dreptul la cuvânt, caracterul public și deschis al ședințelor).

Cel mai trist este să observ cum majoritatea consilierilor se complac să fie doar o masă de manevră și nici nu vor să asculte cetățenii prezenți iar oamenii care au în jur de 35 de ani se comportă mai rău (netransparent și imoral) decât o făcea Iliescu in CPUN (în primăvara lui 1990). Dar majoritatea cetățenilor – prin nepăsare și neimplicare – sunt complici la această stare tristă de fapt. Dar nu e prea târziu ca lucrurile să fie și altfel”, a scris Cristian Șoimaru pe profilul său de Facebook după participarea la ședința Consiliului Local Sector 3, de vineri 30 ianuarie.

Cookies