Ședință CSAT de urgenţă, la Cotroceni. Cioloş: Ordonanţa pentru interceptări, o soluţie de moment

de:
11 mart. 2016
0 Afișari
Ședință CSAT de urgenţă, la Cotroceni. Cioloş: Ordonanţa pentru interceptări, o soluţie de moment

Şedinţa CSAT a fost convocată vineri,  începând cu ora 19.00, la Palatul Cotroceni. La finalul reuniunii, preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă, informează Administraţia Prezidenţială. 

Curtea Constituţională a decis că SRI nu e organ de cercetare penală şi nu poate face interceptări în dosarele aflate pe rolul instanţelor, iar decizia, au motivat judecătorii, nu se va aplica în cazul dosarele soluţionate pâna acum, dar va produce efecte în cazul celor aflate pe rolul instanţelor de judecată.

În urma deciziei CCR, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat că parchetele vor folosi infrastructura SRI pentru interceptări şi, în acest sens, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă urmează să fie avizat vineri în CSAT şi apoi aprobat într-o şedinţă extraordinară a Guvernului. 

Premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, că Ordonanța de urgență privind interceptările reprezintă o soluție de moment, important fiind să nu se întrerupă cercetările în justiție.

„Este soluția de moment, cel puțin. Este important să nu existe un vid legislativ din punctul acesta de vedere. Deci, e soluția de moment și, sigur, va fi timp să vedem dacă sunt alte soluții mai bune, dar important este să nu se întreruptă procesul de cercetare în justiție”, a spus prim-ministrul.

Ce prevede proiectul de ordonanţă de urgenţă

Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, structură în cadrul SRI, este desemnat cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii la cererea organelor de urmărire penală, se arată în proiectul Ordonanţei de Urgenţă privind interceptările, scrie Mediafax.

În proiectul Ordonanţei de Urgenţă să arată că, la cererea organelor de urmărire penală, Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor este desemnat cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii naţionale.
Totodată, la cererea organelor de urmărire penală, Centrul asigură accesul nemijlocit şi distinct al acestora la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzut de Codul de Procedură Penală.

CITEŞTE ŞI  REACŢIA SRI după decizia CCR privind interceptările: Are un impact cert asupra securităţii naţionale

„Condiţiile concrete de acces la sistemele tehnice al organelor judiciare se stabilesc prin protocoale de cooperare„, se mai arată în proiect.

Ordonanţa prevede şi că Ministerul Public este autorizat să obţină şi să folosească mijloace adecvate pentru obţinerea verificarea, prelucrarea, stocarea şi descoperirea informaţiilor privitoare la infracţiunile date în competenţa parchetelor.

Noile prevederi stabilesc „delimitarea de o manieră neechivocă, după natura obiectului activităţii de supraveghere tehnică dispus în baza unui mandat de siguranţă naţională ca activitate proprie a SRI, de operaţiunile tehnice realizate de organele de urmărire penală în baza unui mandat de supraveghere tehnică dispus de instanţele de judecată conform dispoziţiilor Codului de Procedură Penală”.

Proiectul de Ordonanţă modifică şi sintagma „cu organele de urmărire penală, cu autorităţi prevăzute de alin.1” cu sintagma „cu procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul Poliţiei”.

Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz favorabil proiectului Ordonanţei de Urgenţă privind interceptările, dar cu câteva observaţii.

Plenul CCR a admis pe 16 februarie, cu majoritate de voturi, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor din Codul de procedură penală care prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de „organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției”, ci și de „alte organe specializate ale statului”.

Cookies