UPDATE Ședința coaliției de guvernare s-a terminat. DOCUMENT: ce cuprinde noul acord politic. Miercuri va fi desemnat noul ministru al Sănătății

20 apr. 2021
338 Afișari
UPDATE Ședința coaliției de guvernare s-a terminat. DOCUMENT: ce cuprinde noul acord politic. Miercuri va fi desemnat noul ministru al Sănătății

Ședința coaliției de guvernare, a doua în doar doua zile, poate decide noul Ministru al Sănătății. Astfel, blocajul apărut după revocarea lui Vlad Voiculescu poate înceta, mai ales că USRPLUS se pare că renunță la ideea de a nu mai susține premierul, conform ultimelor informații, pe surse, venite de la Palatul Parlamentului. După ore bune de negocieri, liderii coaliției au un nou acord politic.

UPDATE 22:10 Declarațiile liderilor coaliției de guvernare:

Ludovic Orban, președintele PNL: ”Am convenit să semnăm o completare la acord şi în mod evident să creștem performanţa de guvernare. Formaţiunile politice care au constituit această coaliţie sunt conştiente de responsabilitatea pe care o au de a asigura o bună guvernare României şi de a pune în practică programul de guvernare pentru care ne-am angajat în faţa Parlamentului şi de asemenea să urmărim atingerea obiectivelor acestui program de guvernare. Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înţelege şi-au făcut iluzii. Suntem o coaliţie care cooperează, care este într-un dialog bazat pe respect reciproc, pe încredere, pe solidaritate şi suntem preocupaţi în primul rând de o guvernarea care să ducă la o îmbunătăţire semnificativă a vieţii cetăţenilor români”.

Dan Barna, copreședintele USR PLUS: „Coaliția PNL – USR PLUS – UDMR a depășit astăzi o situație delicată”.

Dragoș Tudorache, din partea USR PLUS: „Mâine vom face o nouă propunere pentru ministru al sănătății, propunere pe care o veți afla dimineață”.

Kelemen Hunor, președintele UDMR: Această coaliție nu are alternativă. În acest act adițional nu există lucruri extravagante (…) ci doar câteva puncte accentuate. Sper că e singurul acord adițional”

Premierul Florin Cîțu: „De mâine vom avea un ministru al sănătății care va avea susținerea mea și a cabinetului pe care îl conduc”.

Ce cuprinde noul acord politic

UPDATE 22:00 Sursele HotNews.ro susțin că liderii Coaliției ar fi ajuns la un consens. Premierul se va consulta cu partenerii de Coaliție în ceea ce privește deciziile privind miniștrii și va acorda un timp rezonabil pentru analiza în interiorul formațiunii din care provine. Performanța miniștriilor va fi evaluată periodic. La capitolul reforme se vor demara discuțiile pe codul electoral, descentralizare, eliminarea pensiilor speciale, adoptarea legiilor justiție până la sfârșitul anului.

De asemenea, conform unei variante de lucru a documentului discutat de coaliţie, premierul şi membrii Guvernului îşi asumă să nu adopte poziţii publice prin care să submineze activitatea şi agenda guvernamentală şi a mebrilor guvernului.

”Comunicarea publică se va face în spirit de susţinere reciprocă şi solidaritate”, se arată în document.

Au fost stabilite şi priorităţi ale coaliţiei: vaccinarea, raportarea datelor privind vaccinarea, transparenţa, reforme în domeniul sănătăţii, reforma pensiilor speciale, legile justiţiei şi operaţionalizarea Comisiei de cod electoral.

UPDATE 18:55 Liderii USRPLUS au părăsit ședința, iar Dan Barna a anunțat că nu s-a ajuns la nicio înțelegere. Discuțiile se reiau la ora 19.30.

USR-PLUS a venit la discuții cu o listă de condiții

USRPLUS a mers la ședința coaliției de guvernare cu anumite condiţii, dar şi cu o propunere de ministru la Sănătate.

Liderii coaliţiei de guvernare s-au reunit din nou marţi, de la ora 16, în încercarea de a soluţiona blocajul apărut după revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii. Luni, ședința, care a durat mai bine de 4 ore, nu s-a concretizat.

USRPLUS impune condiţii pentru a renunţa la solicitarea ca Florin Cîţu, căruia i-au retras susţinerea, să plece, propunând în principal completarea protocolului de funcţionare a coaliţiei astfel încât ca un ministru să nu mai poată fi demis la Guvern, ci în urma unor discuţii în coaliţie.

Alianța USRPLUS are, conform surselor Digi24 și News.ro, şi o nominalizare la Sănătate, cel mai probabil în persoana Ioanei Mihăilă, secretar de stat în minister şi membru PLUS.

Printre solicitările celor din USRPLUS se regăsească și alegerea primarilor în două tururi, solicitare care, cel mai probabil, nu va fi acceptată de UDMR.

De cealaltă parte, PNL respinge categoric orice reguli de funcționare a Coaliției care încalcă dreptul constituțional al premierului de a demite miniștri.

În USR PLUS părerile sunt, însă, în continuare împărțite. Mai mulți lideri importanți din USR au susținut că o propunere pentru MS mult mai bună ar fi cea a medicului Adrian Wiener. Deputatul USR PLUS este apreciat ca un bun profesionist și în același timp ca un politician care ar putea să gestioneze ministerul.

Cookies