Ședință CGMB. Primăria Capitalei a primit acordul să cumpere activele ELCEN. Valoarea acestora se ridică la 1 miliard de lei

01 sept. 2021
170 Afișari
Ședință CGMB. Primăria Capitalei a primit acordul să cumpere activele ELCEN. Valoarea acestora se ridică la 1 miliard de lei
Ședință CGMB. Primăria Capitalei a primit acordul să cumpere activele ELCEN. Valoarea acestora se ridică la 1 miliard de lei

Ședință importantă în CGMB miercuri. Primăria Capitalei a primit acordul să cumpere activele ELCEN, după ce consilierii au votat pentru acest proiect important, anunțat de ceva timp de Nicușor Dan. Valoarea ELCEN se ridică la peste un 1 miliard de lei, mai prevede proiectul aprobat astăzi.

Consiliul General a aprobat miercuri, în unanimitate, ca PMB să cumpere activele ELCEN, după cum Nicușor Dan a anunțat încă de zilele trecute, fiind vorba de planul Primăriei Capitalei de a realiza un sistem centralizat de termoficare. Proiectul era necesar să fie votat în CGMB astfel încât să primească acordul Consiliului Concurenței.

PMB va cumpăra ELCEN

Directorul Termoenergetica spune că valoarea activelor ELCEN se ridică la circa 1 miliard de lei, iar municipalitatea trebuie să plătească acești bani pentru transferul activelor companiei. Edilul Capitalei spunea că pentru început trebuie plătită o tranșă de 200-300 de milioane lei. Cu toate că nu are în acest moment banii necesari, Primăria ar putea să se împrumute, mai explica Nicușor Dan marți, însă are nevoie de ajutorul Guvernului.

”Se aprobă transferul afacerii ELCEN S. A. către Compania Municipală Termoenergetica București. Se mandatează Compania Municipală Termoenergetica București să facă demersurile necesare în vederea aducerii la îndeplinire a prevederilor”, se arată în proiectul de hotărâre votat de Consiliu General pe 1 septembrie.

Anunțul lui Nicușor Dan

Nicușor Dan a explicat planul prin care PMB va achiziționa ELCEN și îl va include în Termoenergetica.

”În momentul ăsta nu avem acești bani, dar putem face rost de ei cu ajutorul Guvernului. Am solicitat toți, și Primăria, și Termoenergetica, și ELCEN, și creditorii ELCEN, o întâlnire cu premierul și cu ministrul Finanțelor, ca să dea Bucureștiului un împrumut din Trezorerie sau să ne lase să ne împrumutăm de pe piață, numai să ne mărească plafonul de îndatorare, și astfel facem rost de bani pentru cumpărarea ELCEN”, a explicat Nicușor Dan acum câteva zile, potrivit hotnews.ro.

De asemenea, edilul mai spune că are nevoie de avizul Consiliului Concurenței, acesta fiind și motivul pentru care proiectul a trecut prin CGMB.

”Ca tranzacția să poată avea loc, este nevoie de un aviz al Consiliului Concurenței, și acesta este motivul pentru care, chiar dacă în acest moment nu avem banii, dăm hotărârea aceasta de Consiliu, în baza căreia Consiliul Concurenței poate să înceapă procedura de evaluare. Asta durează câteva luni. Eu cred că avizul va fi dat de Consiliul Concurenței, fiindcă nu este nimic anticoncurențial, există un singur distribuitor de energie termică și atunci e clar că nu e anticoncurențial. În plus, constituirea SACET este obligație legală”, a mai transmis primarul Capitalei.

Totul trebuie să fie gata până la finalul lui 2021

Nicușor Dan a mai transmis că întreaaspune că transferul de afacere și prima tranșă de bani trebuie plătită până la finalul anului.

”Din punctul de vedere al ELCEN-ului trebuie să terminăm transferul până în martie 2022 pentru că până atunci trebuie să iasă din insolvență ca să acceseze bonusul de cogenerare. Pentru că e posibil să fie întârzieri și cu bugetul național și cu cel local, să nu fie aprobat bugetul local până atunci, iar noi să nu putem plăti tranșa , atunci ar trebui să terminăm totul până la finalul acestui an, semnarea contractului de preluare și plata primei tranșe.

Noi avem de plată către Termoenergetica circa 400 milioane lei, iar Termoenergetica către ELCEN o sumă de măsură comparabilă, poate puțin mai mică, fiindcă mai are datorii și la alți furnizori mai mici. Datoria trebuie plătită de noi către Termoenergetica și Energetica către ELCEN, chiar dacă noi cumpărăm ELCEN”, a mai transmis Nicușor Dan.

Cookies