Securitatea europeană, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, între 1-4 septembrie, la Bucureşti

de:
31 aug. 2015
0 afișări
Securitatea europeană, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, între 1-4 septembrie, la Bucureşti

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, organizată conform tradiției cu prilejul Zilei Diplomației Române – 1 septembrie,  îi reuneşte pe şefii misiunilor diplomatice permanente – ambasadori, consuli generali, directori ai Institutelor Culturale Române din străinătate – , fiind un prilej de bilanț al activității și de stabilire a priorităților generale pentru perioada următoare.
Sesiunile plenare principale ale Reuniunii din acest an beneficiază, în premieră, de participarea prestigioasă a patru miniştri ai afacerilor externe, care au răspuns invitaţiei ministrului român de externe – ministrul slovac de externe, Miroslav Lajcak, la sesiunea dedicată „Problematicii Europene şi provocărilor actuale ale Agendei UE”, ministrul polonez de externe, Grzegorz Schetyna, la sesiunea dedicată „Revizuirii Politicii Europene de Vecinătate şi rolului esenţial al Parteneriatului Estic”, ministrul norvegian de externe, Borge Brende, la sesiunea dedicată „Problematicii de securitate şi adaptării apărării colective în cadrul NATO în contextul regional actual de securitate” şi, nu în ultimul rând, ministrul iordanian de externe, Nasser Judeh, la sesiunea dedicată „Provocărilor şi oportunităţilor din Vecinătatea Sudică”, informează MAE într-un comunicat de presă. 

„Prezenţa la reuniune a celor patru invitaţi speciali, miniştri ai afacerilor externe, reprezintă o reconfirmare a rolului activ al României în plan internațional și a dinamismului diplomaţiei române. Le mulțumesc colegilor miniștri pentru oportunitatea aprofundării dialogului nostru, atât din perspectivă bilaterală, cât şi din perspectiva temelor de dezbatere din cadrul Reuniunii sau a celor aflate pe agenda de lucru a organizaţiilor regionale şi  internaţionale din care facem parte. Reuniunea Diplomaţiei Române reprezintă un punct de referință în activitatea misiunilor României, atât din perspectiva analizei activității acestora și coordonării pe teme și dosare importante de actualitate, cât și privind evaluarea resurselor materiale şi umane de care dispune diplomaţia română”, a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

La Reuniune vor participa și diplomați români cu funcții importante în cadrul organizațiilor internaționale, precum Sorin Ducaru, asistentul Secretarului General al NATO, și Cornel Feruță, coordonator-sef al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Vor mai fi dezbătute subiecte ca „Diplomaţia Multilaterală și rolul pe care îl poate juca România. 70 de ani de existență a ONU și 60 de ani de la aderarea Românei”, „Securitatea Energetică  – Diplomaţia Energetică în Ascensiune” și „Provocarea Terorismului; inițiativa României privind înființarea unei Curți Internaționale pentru Combaterea Terorismului”, cu participarea lui  Jose Martin y Perez de Nauclares, şeful Diviziei Drept Internaţional din MAE spaniol, şi a lui Kirsten Meersschaert Duchens, coordonator regional pentru Europa al prestigiosului ONG internaţional Coaliţia pentru Curtea Penală Internaţională.
În afara programului oficial al reuniunii, șefii misiunilor diplomatice ale României vor participa la sesiuni sectoriale de lucru (management și organizare, resurse umane, comunicare, afaceri consulare și altele), în format intern, în zilele de 1 și 4 septembrie.
În premieră, Reuniunea Anuală a Diplomației Române se desfășoară anul acesta în acelaşi timp cu Festivalul Ambasadelor, eveniment dedicat ambasadelor străine acreditate la București și organizat de Asociația ESCU, sub patronajul MAE. Prima ediție a Festivalului Ambasadelor, având ca temă „Open your Culture”, se va desfășura în perioada 1 – 5 septembrie în 4 locaţii din Capitală (Biblioteca Națională a României, Parcul Tineretului-Lumea Copiilor, Cinema Studio și Galeria Galateca), cu participarea a 50 de ambasade străine, institute culturale şi organizaţii internaţionale, care propun activități culturale și artistice  (fotografie, proiecții de filme, pictură, instalații, sculptură), demonstrații și degustări culinare tradiționale, spectacole de muzică, dansuri, artizanat, meșteșuguri și obiceiuri de pe întreg mapamondul, momente pentru copii și activități captivante de diplomație culturală.

Informații actualizate despre RADR 2015 și de la principalele momente ale Reuniunii pot fi urmărite pe site-ul MAE (www.mae.ro), pagina de Facebook (http://www.facebook.com/mae.romania ) și contul de Twitter (http://twitter.com/MAERomania), cu hashtag #RADR2015/ #diplomatie2015.

Informații suplimentare

Din anul 2005, Ziua Diplomaţiei Române este sărbătorită la data de 1 septembrie şi a devenit principalul moment de evaluare şi recunoaştere a modului în care diplomaţia românească contribuie la procesele semnificative care dau cursul dezvoltării României, precum şi la evoluţiile europene şi globale. Tema din acest an a RADR – „România și provocările de securitate la limitele spațiului european și euro-atlantic. Riscuri, oportunități și acțiune diplomatică” – reflectă, în primul rând, atenția pe care diplomația română o acordă contextului din vecinătatea extinsă a României, mai ales în vecinătățile estică și sudică ale UE și NATO. Ca urmare a provocărilor de securitate la nivel internațional din 2014 și 2015, diplomația română a avut rolul nu numai de a reacționa, ci de fi proactivă și dinamică, astfel încât să protejeze cât mai bine interesele României în sens larg, elaborând propuneri și soluții care converg către același scop – de a face România mai sigură, din toate punctele de vedere, într-un context international complex.
La deschiderea oficială a RADR, care va avea loc pe 2 septembrie 2015, alături de șefii misiunilor diplomatice ale României  vor participa membri ai Guvernului şi ai Parlamentului, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale,  reprezentanţi ai Corpului Diplomatic străin acreditat la Bucureşti, directorii institutelor culturale româneşti, reprezentanţi ai societăţii civile, mediului academic şi de afaceri, mass-media.

Cookies