Sectorul 5 alocă din nou bani publici pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Constructorii au ajuns cu lucrările la altar și icoanele din mozaic

26 aug. 2022
488 Afișari
Sectorul 5 alocă din nou bani publici pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Constructorii au ajuns cu lucrările la altar și icoanele din mozaic

Consiliul Local al Sectorului 5 a aprobat vineri acordarea unui sprijin financiar în valoare de 1,5 milioane lei, în anul 2022, Catedralei Mântuirii Neamului.

Sectorul 5 se află printre principalii contributori la ridicarea catedralei, clasamentul donațiilor între 2016-2021 fiind condus în București de Primăria Capitalei, în timpul vechii administrații Firea, urmată de Primăria Sectorului 1 (vechea conducere PSD) și ulterior Primăria Sectorului 5.

În anul 2021, Primăria Capitalei, prin Nicușor Dan, a oprit finanțarea construcției.

La baza deciziei de astăzi a CL Sector 5 a stat o solicitare din 18 iulie a reprezentantului legal al Catedralei de a fi acordat un sprijin financiar în valoare de 42.778.731 lei, necesar continuării lucrărilor de consolidare.

„În urma deplasării pe teren din data de 9 august 2022 şi luând în considerare informaţiile oferite de reprezentantul legal, a rezultat că, din lipsă de fonduri, nu s-a putut continua executarea lucrărilor rămase de executat, respectiv panouri decorative altar, pictură în tehnica mozaic corp principal, lucrări tencuieli interioare şi exterioare. Ţinând cont de prevederile bugetare de la nivel local, considerăm ca fiind necesară finanţarea doar pentru acele lucrări care reprezintă o urgenţă”, prevede documentul respectiv, citat de Agerpres.

Contribuțiile administrațiilor din bugetele locale și din bugetul de stat, între 2016-2020, pentru Catedrala Mântuirii Neamului s-au ridicat la 388 de milioane de lei, iar cei mai mulți bani au venit prin Secretariatul de Stat pentru Culte. Următoarele contribuții financiare, ca valoare, au venit de la Primăria București, Primăria Sector 1 și Primăria Sector 5, a scris în 2021, publicația Buletin de București.

O investigație derulată de Recorder și intitulată „Catedrala prăduirii neamului” a dezvăluit că cea mai impunătoare construcție ridicată în România ultimilor 30 de ani care a înghițit sute de milioane de lei din fonduri publice, a avut contracte netrasparente și acordate în mod preferențial.

Îți mai recomandăm și:

Alte biserici din Sectorul 5 finanțate de la bugetul local

Consilierii locali au aprobat şi alte şase hotărâri în baza cărora va fi acordat sprijin financiar unor unităţi de cult.

Este vorba despre: Mănăstrirea Antim – Paraclisul Sfinţii Haralambie, Athanasie, Clement şi Visarion (608.341 lei), Capela Ortodoxă Sf. M. Mc. Ignatie Teoforul şi Sf. Cuv. Filaret cel Milostiv – Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta (28.500 lei), Parohia Sfântul Ilie – Gorgani (174.971 lei), Biserica Sfântul Elefterie-Vechi (355.342 lei), Biserica Adventistă de Ziua a şaptea – Bellu (190.784 lei), Parohia Bariera Rahova (100.000 lei).

Cookies